Niedawno zakupiłem Golfa 3 95 rok z silnikiem 1.6 75KM (oznaczenie silnika z kartu pojazdu to AEE)
Niestety auto podczas jazdy zaczęło stukać, a chwile później najprawdopodobniej poszły panewki/lub korbowód-strzelił i poszedł olej. Tak wiec silnik na 100% do wymiany.
I teraz mam parę pytań odnośnie tego typu silników, poniewarz chce zakupić drugi taki sam silnik lub cały słupek z głowica tzn 1.6 75KM
1. Czy oby na pewno jest to silnik 1.6 75KM o oznaczeniu AEE? Gdzie na silniku mogę znaleźć jego bezpośrednie oznaczenie tzn ,,kod''?
2. http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/ Z tej strony wyczytałem ze w moim golfie z tego rocznika występowały 3 rożne jednostki 1.6 75KM o oznaczeniach: ABU, AEA, AEE, - Jakie to ma znaczenie w tym przypadku? I jakiego silnika (lub o jakim oznaczeniu) powinienem poszukiwać aby bez problemu cały osprzęt oraz komputer pasował?
Wysłucham wszystkich sugestii, oraz porad dotyczących tego właśnie silnika 1.6 (inne pojemności nie wchodzą w grę) Prosiłbym o wklejanie wszelakich linków ogłoszeń silników/słupków pasujących do mojego auta