wymiana silnika 1.8 na wiekszy/mocniejszy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez SEEG79 » 6 maja 2007, o 17:41

witam !! od pewnego czasu a dokładnie od momentu kiedy stwierdziłem ze moje autko jest za słaby zastanawiam sie czy duzo trzeba przerabiac wkładajac zamiast silnika 1.8 jaki na chwile obecna posiadam silnik 2,0 lub 2.0 16v a nawet vR6 !!
czekam na jakies fachowe porady !!
na jaki silnik łatwiej jest go zamienic ??

tak wyglada moje autko
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89b ... d6aa9.html
SEEG79

Postprzez sebaa » 7 maja 2007, o 08:11

Silnik 1.8 mi się wydaje, że jest w sam raz. Co do przerabiania, to trzeba zamienić silnik + skrzynie + półosie napędowe. No i nie wiem jak z mocowaniami, czy będą pasowały.
I ja wiem czy jest sens przerabiać.. Duże silniki, to znacznie większy koszt obsługi. Według mnie, duże silniki, to tylko klekoty 8-)
sebaa
Administrator

hehe

Postprzez SEEG79 » 7 maja 2007, o 16:10

chciałbym wiedziec czy podczas wymiany silnika z 1.8 na 2.0 musze wymienic skrzynie czy pasuje ta od 1.8 ( ja mam dziwna skrzynie gdyz predkosc maksymalna na 5 biegu i przy maksymalnych obrotach ( odciecie ) to tylko 185km/h )
chciałbym wstawic mocniejszy silnik i nie władowac w to wiele kasy !!
dlatego interesuja mnie konkretne wiadomosci !!
moze ktos z was juz cos takiego robiła !!

pozdrawiam i czekam na wiadomosci
SEEG79

Postprzez vibes » 9 maja 2007, o 17:15

SWAP z 1.8 na 2.0 np 2E taki jak mój to tak jak napisał Seba, musisz wymienić skrzynię, półosie napędowe, komputer, poza tym jest dużo grzebania w aucie, może zastanów się czy nie lepiej sprzedać swojego a kupić gotowego GTI? Zawsze to hamulce inne, bo na bębenkach z tyłu 2.0 to ty sie zabijesz:D no i wyglad tez troszke inny, zastanów się czy warto, bo nawet później jak bedziesz chciał zmienic furke to ktoś ci powie ze zajechałeś silnik i wsadziles drugi:D i tu sie zacznie jazda:D
vibes
Czytacz

hmmm

Postprzez SEEG79 » 9 maja 2007, o 20:40

mam troche czasci od 2 litrówki ( tylnia belke i inne ) a co do wygladu to sory ale nie wiem czy widziałes moje autko ale o wiele bardziej mi sie ono podoba niz zwykły GTI !!
no chyba ze kupie sobie jakiś spruchniały złom i poprzekładam hehehh
SEEG79

Postprzez sebaa » 9 maja 2007, o 20:53

No właśnie.. Niekiedy jest duże przywiązanie do autka i łatwo powiedzieć - Sprzedaj i kup sobie coś innego. ;]
sebaa
Administrator

Re: hmmm

Postprzez vibes » 13 maja 2007, o 00:40

SEEG79 napisał(a): a co do wygladu to sory ale nie wiem czy widziałes moje autko ale o wiele bardziej mi sie ono podoba niz zwykły GTI !!

No widzisz :-) każdy ma inne zainteresowania, dla mnie nieważne jest, żeby mój golf, jak każdy inny miał lexusy :mrgreen: liczą się osiągi, ale jak kto woli. Zawsze ze swojego możesz poprzekładać, to chyba żaden problem... przecież nie masz tam kompletu spoilerów kamei i zabudowy audio za 40 000 pln :mrgreen: pozdr.
vibes
Czytacz

bu haha

Postprzez SEEG79 » 15 maja 2007, o 20:44

no tak ; ale po co to komu .......
nie zamierzam wkładac w niego tyle kasy
nie lubie przesady bo to jak z jedzeniem ... im wiecej wszystkiego nawalisz tym gorszy bedzie efekt i tak jest ogolnie z tuningowaniem autek, ja to nazywam wiejski tuning bo brak w nim smaku i tyle........
a co do audio to mam systemik clariona i gra przepieknie i nie chodzi mi o jakiegos murzyna walacego w ktły w bagażniku !! wszystko ma kopa a słychac to tylko w srodku ..... no i o to właśnie chodzi >>>>>>>>> :mrgreen:
SEEG79

Postprzez vibes » 16 maja 2007, o 16:00

Przecież dokładnie to samo napisałem w swoim poście wyżej... przypatrz się uważnie i przeczytaj ze zrozumieniem :mrgreen:
--==///Memento Mori///==--
vibes
Czytacz

Re: hehe

Postprzez kamfil » 18 maja 2007, o 20:36

SEEG79 napisał(a): chciałbym wstawic mocniejszy silnik i nie władowac w to wiele kasy !!

niestety tak sie nie da :/

jezeli silnik mocniejszy to nie zapomnij o hamulcach bedziesz musial sprawic sobie tarcze z tylu wiec przerobka nie bedzie polegala tylko na silniku chyba ze chcesz stwarzac niebezpieczenstwo na drodze pamietaj ze kazda moc trzeba opanowac lub szybko zatrzymac na bebnach z tylu mozna tylko pograc:)
kamfil

Postprzez hades66 » 30 maja 2007, o 19:29

Witaj!
Lepiej sobie odpuść takie przeróbki, bo siebie i innych pozabijasz. :evil:
Uzasadnienie:
Jak koledzy sugerują :
1. wymiana silnika to wymiana układu napędowego: skrzynia, półosie, stabilizatory, całe zaciski hamulcowe na mocniejsze, tarcze, klocki, amortyzatory, sprężyny, często wiązki elektryczne, komputer itd.
2. chcesz zrobić tanio ? nie da się tak, żeby było bezpiecznie......
Sugestia:
1. sprzedaj swojego golfika puki jest jeszcze cały, a nie rozbity.....
2. kup VR6 z silnikiem 2,8 lub 3,2 litra. :shock: .......... i powodzenia przy tankowaniu, ale kapcie zwija i licznik zamyka, jeżeli o to ci chodzi :mrgreen: :lol:
hades66
Czytacz

Postprzez Grzech GD » 24 maja 2009, o 15:15

witam mam pytanie do was czy ktokolwiek przekładał do gofra G 60 czy jest duzo rzezby? itp wszytko co potrzebne do swapu mam czyli silnik osprzet osie elektryka bak itp czekam na jakies info
Grzech GD
Grzech GD
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe