wymiana silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

wymiana silnika

Postprzez pawel601 » 29 cze 2010, o 23:38

witam.

Jutro zaczynam wymianke silnika gdyz moj juz wpierdziela olej niczym kaktus wode, kupiłem dzis taki sam silniczek jaki posiadam czyli 1.8 75KW. przebieg ma niby 140km zadnych wycieków i dostałem roczną gwarancje na silniczek a zapłaciłem za niego 350zł :)

Proszę o jakieś porady na czym sie skupić przy wymianie o czym pamiętać i jakich błędów nie popełnic:) pozdrawiam
pawel601
Badacz tematu

wymiana silnika

Postprzez Imper » 29 cze 2010, o 23:50

w sumie tutaj sprawa jest bardzo banalna. Jezeli chodzi o bledy jakie mozesz popelnic to sprawa zalezy od tego czy kupiles goly slupek i bedziesz przekladal osprzet czy tez wymiana na zasadzie wyciagnij i wsadz. Musisz uwazac zeby nie uszkodzic osprzetu podczas demontazu. Moja rada rob sobie zdjecia pomocnicze bo pozniej mozesz sie troche zakrecic jezeli robisz to poraz pierwszy. Pamietaj zeby dobrze podlaczyc weze paliwowe ( KIERUNKI OZNACZONE NA WEZACH) bez pospiechu i przygotuj sobie cos lepszego niz WD40 bo czasami moze byc ciezko. a teraz krotki opis jak ja wyciaglem swoj motor:
- spuszczam plyn chlodzenia i sciagam caly pas przedni
- odlaczasz wiazke silnikowa
- zrzucasz polosie przy skrzyni biegow
- odkrecasz sruby poduszek silnika
- pod autem rozkrecasz wydech tak zeby niewielki fragment z kolektorem zostal
- sciagasz belke przednia i wyjezdzasz z silnikiem na lewarku

ja nie mialem sprzetu w postaci kanalu ani dzwiga wiec w taki sposob musialem sobie radzic. Oczywiscie skombinuj sobie pomagiera bo samemu moze byc ciezko tachnac silnik ;-) pozdro
Imper
Members

Postprzez pawel601 » 29 cze 2010, o 23:55

więc tak. kanał jest :) to juz jakiś plus, jeśli chodzi o wyciągniecie silnika to cały pas przedni będzie wyciągnięty wraz z mocowaniami i innymi rzeczami typu chłodnica, dlatego ze nie dawno szczeliłem dzika w zimie i chce dokończyć sprawy związane z blacharką :) dzieki Ci za krótkie ale treściwe opisanie :)

część osprzetu jest musze wrzucić alternator rozrusznik wtryski i bedzie git:) reszta zabawek jest.:)

czekam na dalsze opisy
pawel601
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe