Wyrzuca olej

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Wyrzuca olej

Postprzez zdoniuu » 13 sty 2009, o 00:40

Mam taki problem zauważyłem ze jak silnik w moim autku sie rozgrzeje to zaczyna mi wyrzucać olej spod miarki od stanu oleju... No i ścieka na paski i napinacze i tym sposobem mam zarzyganą całą osłone i bok silnika :-| No i co tam sie mogło stać, czy pod miarką jest jakiś oring który zimą mógł stwardnieć i puścić?? I ile będzie roboty żeby tą usterke zlikwidować bo w wolnej chwili biore sie do roboty...
zdoniuu
Berbeć

Wyrzuca olej

Postprzez prezesik » 13 sty 2009, o 01:00

Z tylu silnika idzie odma, czyli wąż odpowietrzający skrzynię korbową. Wąż ten prowadzi od dołu bloku silnika od strony szyby do obudowy gdzie idzie powietrze z filtra powietrza do silnika. W tym wężu często znajduje się tzw kawa z mlekiem, czyli maź powstała w wyniku połączenia się wody i oleju, ta maź często zalega i zamarza w wężu powodując powstawanie ciśnienia w skrzyni korbowej a w rezultacie wywala olej przez bagnet i uszczelki. Radzę odkręcić cały separator oleju od bloku razem z wężem i wyczyścić. Poszukaj też tematów o czyszczeniu odmy.
prezesik
Members

Postprzez sepcio » 13 sty 2009, o 06:54

wlasnie wrocilem z garazu i mialem te same objawy co Ty. Zrob tak jak radzi kolega prezesso mi zamarzla odma i wywalilo mi uszczelke pod pokrywa zaworow
sepcio
Czytacz

Postprzez mani51 » 13 sty 2009, o 07:03

mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe