Witam. Jestem nie do końca szczęśliwym posiadaczem Golfa 1.4 ABD; rocznik 94; przebieg 167000 (nie wiadomo jednak czy jest prawdziwy). Zasadniczo dość często odwiedzam specjalistów od samochodów... Co jakiś czas coś pada ale no cóż autko ma już troszkę lat i nic się na to nie poradzi. Ostanio założyłem gaz i w tym momencie zaczęły się kłopoty...
1. Na samym początku ciagle problemy z sondą lambda... wymieniłem dwie w ciagu miesiąca!!! Ponoć nie była zmasowana... teraz ma byc ponoć oki...
2. Pompa paliwa też została trafiona... (ostatnio zmieniałem ja w zeszłym roku w czerwcu)... Założyłem nową...
3. NO I NAJWIĘKSZY PROBLEM - WYSOKIE OBROTY NA LUZIE... Na benzynie samochód po odpaleniu pracuje nie równo ( falują obroty) i czasami zgaśnie... Po przełączeniu się na gaz wskakują obroty na jakieś 1400 i dalej lekko falują... Najgorsze zaczyna się jak silnik się rozgrzeje... Na każdym skrzyżowaniu pomimo wcześniejszego hamowania silnikiem i zejściu na obroty ok. 1000 - wrzucając luz podnoszą się do 1800-2000!!!
Byłem z tematem w firmowym serwisie i podłączyłem pod kompa - wyskoczyło jedynie, że sonda lambda ma zwarcie z masą ( ale ponoć jak jest instalacja gazowa takie coś może się pokazywać) błąd 0525 jak dobrze pamiętam... Kąt otwarcia przepustnicy od 1-3 stopni i coś z tym ponoć może być problem, bo powinno być kolo 6 stopni - tak mi powiedziano "ale nie na pewno". O silniku krokowym nic nie pokazało.
Nie bardzo elektromechanicy chcą się brać za to bo nie wiedzą od czego zacząć a na chybił trafił nie chcą robić (chwała im chociaż za to, że nie zedrą z człowieka).
Czytają wcześniejsze podobne tematy widziałem wiele możliwych tego typu przyczyn awarii. Sam nie wiem od czego mam zacząć? Silnik krokowy (pomimo tego, że nic nie pokazało na kompie)? Czujnik przepusnicy? Przepustnica? "Lewe" powietrze pod wtryskiem?
BARDZO PROSZĘ O JAKIEŚ SUGESTIE...