Witam,
Na wstępie: przeczytałem 5 tematów i wciąż mam sprawę niewyjaśnioną, gdyż tamte problemy tyczyły się autek z LPG, a u mnie tylko benz. (Troche się rozpisałem ale istotne jest szczegółowe opisanie problemu)
Golfik szarpie. Nie zawsze, ale szarpie. Najbardziej na 2gim biegu i troche na 3cim. Najgorsza jest zmiana z 1 na 2gi bieg - szybki spadek obrotów (specyfika tej kapryśnej skrzyni uniemożliwia szybkie przełożenie bo są zgrzyty) i nawet gdy przytrzymam obroty pedałem, to gwałtowne dodanie gazu po przejściu na 2jke kończy się MOCNYM szarpnięciem (niestety, nie wbija w fotele - a wręcz przeciwnie). Czasem na 3jce bez gazu (900obr na samym sprzęgle) robi kangury - te same kangury pojawiają się (czasem) przy niskich (1000-2000) obrotach na 2 i 3 biegu przy przyspieszaniu.
Tegoroczny atak zimy doprowadził nawet do zgaśnięcia silnika (stanie w korku przez 30 min to kaplica widać dla niego) i auto stało pare dni aż odpaliło na dotyk. Gorący (po tym korku) kręcił się długo nim zaczynał łapać, jak odpalał to chodził jak traktor, dodawanie gazu go dławiło a bez gazu gasł.
Reasumując: szarpie i dławi się a jak jest gorący to ma problem z odpalaniem.
Teraz co już zrobiłem: Czyszczona pompa paliwa (najbardziej podejrzana wg mnie), filtr paliwa , powietrza i oleju (wraz z olejem) oraz kable - wymienione. Kopuła i palec mają niespełna rok a cewka kilka miesięcy - więc elektrykę uznałem za niewinną. Chcą wymienić uszczelke pod głowicą (mam 2cm ubytek płynu chłodniczego w skali 6 miesięcy) ale nie wydaje mi się to konieczne ani że może być to rozwiązaniem tego problemu.
Nie jestem mechanikiem - wiem tyle co sam zepsułem albo naprawiłem, ale chciałbym prosić was o pomoc bo mechanik (mimo że znajomy) wymieni mi pół silnika (a najchętniej cały) zanim będzie dobrze.
Najbliższy mojemu problemowi był ten: http://www.golf3.pl/topics36/ogromne-sp ... t=zamulony
Ale rozwiązania się nie doczekał.
ps. Planuję sprawdzić ciśnienie na garach i (mimo czyszczenia) pompy paliwa, ale nie wiem kiedy znajdę czas a może będziecie mieli jakieś ciekawe pomysły co może być problemem to sprawdzę więcej rzeczy .
Możecie coś doradzić?