Zapach benzyny w kabinie ;)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Fazii » 27 lip 2008, o 11:30

Witam, od jakiegoś czasu mam taki efekt jak w temacie, na zimno po odpaleniu golficzka, czuć zapach benzyny, to niknie po niedługim czasie. Moje pytanie do kolegów :
Czy to może być wina świec? po ilu kilometrach trza wymienić świece, bo ze znanych mi relacji, jest to różnie, producent zaleca inaczej a mechanicy inaczej, jedni mówią 30000, drudzy 40000 a jeszcze inni 60000. Mam świece NGK BUR6 ET przeleciały już ok. 40000 i nie ma problemu typu szarpanie, kłopot z odpalaniem, golfik dosłownie płynie, niepokoi mnie jednak ten swąd paliwa. Na schemacie elektrycznym dopatrzyłem się zaworu odparnika paliwa, ale tak sobie myslę, że jak byłby uwalony, to pachniało by cały czas, gdyby póściła uszczelka między kolektorem a gażnikiem, to też. Gdzie może być powód takiego stanu rzeczy?
Pozdrawiam
Fazii
Fazii
Berbeć

Postprzez K@mil » 27 lip 2008, o 11:45

Wiec tak co do świec to tak jak napisales zalezy to od producenta... ja mam swiece NGK i zmieniam je tak co okolo 20000tys. (tylko ze ja jezdze na LPG)

Co do zapachu benyzny to sprawdz czy masz w Golfiku taka puszkę: http://www.golf3.pl/topics9/zbiornik-we ... .htm#58307 (ostani post)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Fazii » 27 lip 2008, o 12:12

Ta pucha jest zamontowana, z tym, że leży poziomo, bo zerwane ma zczepy. Jutro zmienię świeczki i zobaczę, komplecik leży zakupiony i czeka na swój dzionek ;) Dziwi mnie jednak to, że, to trwa chwilkę dosłownie, gdyby któraś nie 'paliła', to byłoby czuć po pracy silnika, a tu akurat wszystko ok. No ale zobaczymy po wymianie świec ;)
Pozdrawiam
Fazii
Fazii
Berbeć

Postprzez alfikcom » 8 sie 2008, o 22:34

Witam od dwoch tygodni jestem posiadaczem golfika imam taki sam problem tylko ze z nawiewu na twarz i tylko na lpg najczesciej przy wolnej jezdzie lub na postoju .
alfikcom
Berbeć

Postprzez K@mil » 9 sie 2008, o 11:32

alfikcom, a przypadkiem nie ubywa Ci za szybko gazu ? ? Musisz podjechac do gazownika niech sprawdzi filtr i szczelność instalacji...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez alfikcom » 9 sie 2008, o 17:08

jesli chodzi o ubywanie to nie bo było sprawdzane odrazu jak kupiłem mam tylko do wymiany zawor bo nie odbija i do butli 40 pakuje mi nawet 42 literki gazu ale z tym musze poczekac do poniedziałku bo mojego golfika czeka totalna diagnostyka :)))
alfikcom
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe