zaślepiony wlot!

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

zaślepiony wlot!

Postprzez saladrus » 15 cze 2009, o 13:26

Witam , dzisiaj czyściłem filtr powietrza i zobaczyłem że tą klapkę pod filtrem mam zaślepioną (otwartą)
Do czego ona jest ?? Czy może być otwarta cały czas ??
odkręciłem ją i się zamknęła ... samochód na gazie nie równo pracował i gasł !! na benzynie ok. Obrazek
saladrus
Members

zaślepiony wlot!

Postprzez pablomed » 15 cze 2009, o 13:35

gazownicy ją blokuja w pozycji takiej że silnik ciągnie cały czas ciepłe powietrze. To dla twojego silnika jest błąd, przywróć jej działanie jak fabryka zrobiła, odczujesz wzrost mocy po nagrazniu silnika. Z tym że nie wiadomo czy nie bedzie trzeba lekko podregulować gazu, być może tylko go dodać odkręcając troszke śróbe na reduktorze. Czego jednak nie rob sam jeśli nie masz żadnych przyrządów, choćby wksaźnika działania sondy lambda.
pablomed
Members

Postprzez saladrus » 15 cze 2009, o 13:52

czym grozi jazda z tak zaślepionym (otwartym) wlotem
saladrus
Members

Postprzez pablomed » 16 cze 2009, o 08:21

O ile dobrze rozumiem klapka była przykręcona tak że silnik ciągnął cały czas ciepłe powietrze rurą ktora prowadzi do kolektora wydechowego . Niczym to nie grozi tylko spadkiem sporym mocy i mniejszą przyjemnoscią z jazdy
pablomed
Members

Postprzez Sergio » 17 cze 2009, o 22:34

Też tak miałem.Klapka była przyblokowana śrubą.Odlokuj to może zyskasz więcej o dwa koniki:)
Sergio
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe