Zasysanie zimnego powietrza

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez buziol12 » 1 gru 2009, o 11:17

Witam.
Mam pytanie.. czy możliwe jest żeby auto więcej spalało benzyny gdy cały czas zasysało zimne powietrze..?
Pytam bo miałem ułamaną tą przesłonę pod filtrem powietrza.. i cały czas był odsłonięty otwór zimnego powietrza..
buziol12
Czytacz

Rocznik: 1992
Silnik: 1.8 AAM
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez SotoM » 1 gru 2009, o 11:20

nie wiele ale bedzie. zresztą im zimniejsze powietrze tym gestrze lepiej sie pali mieszanka. zamknij ta klapke i obserwoj ile bedzie palił. chyba ze na stacji trafiło sie lipne paliwo.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez buziol12 » 2 gru 2009, o 17:17

Chodzi o to.. że czujnik temperatury zasysanego powietrza podawał cały czas informację do sterownika że jest pobierane zimne powietrze.. i wtedy np. za duża dawka paliwa była wtryskiwana..
buziol12
Czytacz

Postprzez SotoM » 2 gru 2009, o 18:51

tylko ze głownie sygnał do ECU o temp. silnika podaje czujnik systemowy czyli czuj.płynu chłodzącego. głównie to od niego zalezy czy motor bedzie pracował na "ssaniu"czyli wiekszej dawce paliwa.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez rogal133 » 2 gru 2009, o 22:35

SotoM napisał(a):tylko ze głownie sygnał do ECU o temp. silnika podaje czujnik systemowy czyli czuj.płynu chłodzącego. głównie to od niego zalezy czy motor bedzie pracował na "ssaniu"czyli wiekszej dawce paliwa.
miałem walniety czujnik temp to cyrki sie dzialy z samochodem jak byl zimny to niby wszystko ok ale wystarczylo ze przejechalem ze 2 km zgasilem samochod i spowrotem zapalilem to juz trzymal obroty miedzy 1200 a 1400 czasem mial problem zapalic i nie wiedzialem o co chodzi wymienilem czujnik i wszystko powrocilo do normy
rogal133
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 3 gru 2009, o 09:34

buziol12, jeśli klapka jest połamana czy też jej nie ma to twoje rozumowanie jest błędne, poniewaz własnie wówczas silnik ciągnie troche ciepłego poweitzra od kolektora a trochę zimnego, w sumie więc powietrze jest ciepłe co zmniejsza moc silnika. Zasada jest prosta: po rozgrzaniu silnika im zimniejsze powietrze tym silnik jest mocniejszy, ponieważ w jednostce objętości zimnego powietrza jest więcej tlenu niż w przypadku ciepłego powietrza.
A czujnik temperatury powietrza jest po to włąsnie żeby zwiększyć dawke paliwa na zimnym powietrzu, dzięki czemu silnik jest mocniejszy bo ma optymalną mieszankę, i nie ma to nic do większego spalania. Bedzie ono optymalne ponieważ miesanka jest optymalna.
Natomiast na zimnym silniku troche podgrzane od kolektora powietrze ułatwia odprowanie beny w mieszance.
pablomed
Members

Postprzez buziol12 » 3 gru 2009, o 19:27

Naprawiłem tą klapkę.. zobaczę jakie teraz będzie spalanie paliwa i dam znać
buziol12
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 4 gru 2009, o 00:30

a jak by dac butle z tlenem w bagażnik i weżyk pod filtr i odkrecic by dostawał wiecej tlenu? kto prubował

ja jeżdze długi czas bez tej aluminiowej rurki miedzy kolektorem wydechowym i osłonoiom na nim a filtrem
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Pascal » 4 gru 2009, o 09:05

pablomed napisał(a):Zasada jest prosta: po rozgrzaniu silnika im zimniejsze powietrze tym silnik jest mocniejszy, ponieważ w jednostce objętości zimnego powietrza jest więcej tlenu niż w przypadku ciepłego powietrza.
A czujnik temperatury powietrza jest po to włąsnie żeby zwiększyć dawke paliwa na zimnym powietrzu, dzięki czemu silnik jest mocniejszy bo ma optymalną mieszankę, i nie ma to nic do większego spalania. Bedzie ono optymalne ponieważ miesanka jest optymalna.
Natomiast na zimnym silniku troche podgrzane od kolektora powietrze ułatwia odprowanie beny w mieszance.

Nic dodać nic ująć...pablomed :padam: fachowo wytłumaczone
Pascal
Members

Postprzez SotoM » 4 gru 2009, o 17:33

k-m-r1 - silnik sam sobie zasysa powietrza tyle ile potrzebuje aby skomponować odpowiednią mieszankę paliwowo-powietrzną. czyli wniosek z tego, ze butlą zastępujesz turbo- a co za tym idzie -trzeba odprężyć komory spalania bo inaczej ci korby wyjdą bokiem.
jedyne co to mozesz próbować zrobić tak aby on dostawał jak najzimniejsze powietrze - tlen zimny jest gesty tym silnik jest mocniejszy.-bo gęsty tlen sie lepiej spala niz ciepły.
po co sie do diesla instaluje duży intercooler - po to aby dostawł jak najbardzie doładowane zimne powietrze...
Mój były SotoMoVWóz