Zatarty silnik, pasuje kupić nowy.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez rapas66 » 12 mar 2009, o 23:03

Witam. Jestem tu nowy, ogólnie z mechaniki samochodowej jestem zielony, juz bardziej motcykle ale mniejsza o to.... Posiadam golfa 1.4 97r typ to AEX, prawdopodobnie padła pompa oleju, i silnik miał słabe lub tez wogóle nie miał smarowania, no i zatarły sie panewki i ogólnie sieczkarnia w silniku z tego co mi mówiono... No i nie mam wyboru, trzeba kupić nowy inny silnik... Przeszukałem allegro, w poblizu nie ma nic ciekawego, najdalej 170km, ale w sumie duzo wyjdzie za paliwo jakbym z kimś jechał... No bo najlepiej pojechać, obadać co i jak, prowizorycznie sprawdzić czy wszystko jest na swoim miejscu... no i jest jeszcze opcja wysyłki kurierem 120-150zł tylko właśnie jest ryzyko, ze silnik moze nie byc w takim stanie jakim go opisują na aukcji.... http://moto.allegro.pl/item557821458_si ... _inca.html czy ten silnik podejdzie do golfa, w aukcji tego nie uwzględniono więc pytam tu starych wyjadaczy-ludzi w temacie ;) wygląda że niby jest OK... Może jest ktoś z okolic poznania, i mógłby oglądnąć, przebadać ten silnik, byłbym bardzo wdzieczny, bo nie za bardzo mi sie widzi wydawać 1000zł za szrota... a i jeszcze jedno, czy np. jeżeli jest silnik typ AEX tylko ze z innego rocznika, to pezproblemu podejdzie do mojego osprzętu z 97r? Czekam na waszą pomoc :cry:
rapas66
Berbeć

Postprzez K@mil » 12 mar 2009, o 23:11

rapas66 napisał(a): jeżeli jest silnik typ AEX tylko ze z innego rocznika, to pezproblemu podejdzie do mojego osprzętu z 97r

tak, jesli oznaczenie jest takie same to silniczek musi byc taki sam nie wazne ktory rok... co innego np silnik ABD... to juz inny silniczek... inna konstrukcja !!

Co do pytania, to ja bym na Twoim miejscu szukał silnika ktory jest na sprzedaz ale jest jeszcze w Golfie... wtedy mozesz jechac sprawdzic jak pracuje, zmierzyc cisnienie (kompresję) itp itp.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez KristoF » 13 mar 2009, o 16:24

K@mil, konstrukcja ta sama inne tłoki, wałek rozrządu i wielopunktowy wtrysk ;-)
Co co AEX to pasuje wszystko od 1995 w góre z VW Golfa Polo Seata Ibizy...szukasz silnika bez osprzetu jak ten do którego podałeś link, bedzie taniej
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Mariusz164 » 13 mar 2009, o 22:10

no silnik wygląda oki;) ja zaryzykowałem kupiłem w ciemno pisał koleś że ma przejechane 80 tyś. gadałem z kolesiem o gwarancji rozruchowej żeby nie był miałem 2 tygodnie jeżdziłem ile sie dało i jestem bardzo zadowolny z zakupu. wlałem półsyntetyka i ani kropli nie wziął przy przejechaniu 2 tyś a olej taki jak włałem nic czarny. pracuje bdb ;)
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez wojtek070580 » 14 mar 2009, o 19:18

No hej jak jesteś z nowej dęby to do sandomierza nie masz daleko jest tam fajny szrot mogę ci dać nr. telefonu może maja taki silnik bo 1.8 i 2.0 napewno ,ewentualnie NISKO też mam numer .
wojtek070580
Badacz tematu

Postprzez rapas66 » 16 mar 2009, o 21:31

wojtek070580, wyślij mi na PW te numery, bd dzwonił ;) A i mam jeszcze jedno pytanie... gdybym nic w okolicy nie znlazł to ratuje mnie to allegro... No i ten silnik z aukcji podajże jest z pow. 97 roku bo ma inną głowice, ja mam taką http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa7 ... 11b45.html i czym to się różni... Niby ten AEX ale ten akurat silnik z aukcji nie montowano w golfie bo gol3 był produkowany do 97r, wiec czy napewno będzie to samo i czym to się różni że ta głowica inna, czy to tylko taka modyfikacja wizualna... ? :luka:
rapas66
Berbeć

Postprzez KristoF » 16 mar 2009, o 23:00

silniki AEX i APQ (bo o ten ci zapewne chodzi) różnią sie tłokami i fazami rozrządu...czyli ma inny dół i inny wałek rozrządu.Nie bedzie pracował poprawnie z jednopunktem
bo komp ma inne nastawy wtrysku i wyprzedzenia zapłonu.
Kup ABD.Wszystko do 95 roku sie nadaje, niektóre silniki ABD z końcówki czyli z 95 roku mają taka pokrywe głowicy jak na tym foto, nie zmienia to nic w samym silniku, tylko wygląd.
a teraz...
KristoF
Members

Postprzez PashkaGT » 17 mar 2009, o 00:37

znacie jakies fajne szroty w Lodzi lub okolicy?
PashkaGT
Czytacz

Postprzez rapas66 » 17 mar 2009, o 00:39

No więc pojawił się kolejny problem... W karcie serwisowej pisze mi AEX no więc takiego szukałem. Ojeździłem się za tymi silnikami, juz jeden miałem montować, ale wychodzi na to że on wogóle nie pasuje... W moim aucie rozrusznik jest montowany na przodzie silnika, jest pompa olejowa na łańcuszek i aluminiowa miska... Te silniki które oglądałem AEXy maja właśnie ten rozrusznik montowany z tyłu silnika i nie da rady żeby to podeszło... Więc wysuwa się wniosek że ten silnik który mam w aucie to nie jest wcale ten AEX!!! Czytałem że był jeszcze silnik o oznaczeniach APQ, i jeżeli ktos owy posiada niech mi potwierdzi że akurat mam taki (APQ) w aucie czyli z rozrusznikiem montowanym z przodu silnika. Podajcie mi różnice miedzy silnikiem AEX a APQ, czym się między sobą różnią poza "tym" umiejscowieniem rozrusznika z tego co podejrzewam... Z góry dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem :-)
rapas66
Berbeć

Postprzez KristoF » 17 mar 2009, o 23:31

czyli możesz mieć inną skrzynie biegów
a teraz...
KristoF
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe