Zbyt duża ilośc oleju i ....

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez maxley » 5 sty 2008, o 17:48

Pytanie jak w temacie. Mianowicie czy zbyt duża ilośc oleju ( w tym przypadku Mobil pół-syntetyk) może spowodować rozszczelnienie uszczelki pod głowicą ??
Sugerujac sie bagnetem to jest jakies 0,5cm nad MAXIMUM.
Ponadto poza wyciekiem (mała stróżka) z miejsca w którym znajduje się głowica podobny wyciek mam z kolektora.
Na korku od oleju zrobiła mi się musztarda a gdy stoi długo na zimnie to nie chce odpalić.
Zasadnicze pytanie to jednak to czy w przypadku gdy zostanie nalane zbyt duzo oleju to może to spowodować rozszczelnienie tej uszczelki ??
maxley
Czytacz

Postprzez dziabi3 » 5 sty 2008, o 22:32

trudno powiedziec ale kiedysczytałem i kolesiowi odpowiedziano ze moze to spowodowac wypchniecie uszczelek moze i uszczelniaczy ale uszczelki pod głowicą chyba nie

a tym wyciekem z pod głowicy obok kolektora to sie nie martw jesli to mały wyciek

mam to samo na progu bloku zbira mi sie troszke oleju zawsze

wyciek jest tak mały ze po 5 tysiącach km nie zauwarzyłem zadnego ubytku oleju na bagnecie i sie tym nie martwie a naprawa taka kosztuje z 400 zł w góre a za tą kase to ja bym kupił z 20 litrów oleju na dolewke haha

oczywiscie jesli to malutki wyciek to daj sobie spokuj bo w 1,4 sa za blisko kanały olejowe rantu uszczelki i moze po naprawie okarze sie ze nic nie dała tak mi powiedział mechanik i to dobry
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Rider » 6 sty 2008, o 12:18

maxley, masz troche duzo tego oleja ja bym ci radzil jednak troche go upuscic!!! tak to maxa ;) bo po cholere silnik ma ci go przepalac ;)
a co do musztardy na korku, to powodem tego czesto jest jazda na niedogzanym silniku!!!!!! jak jezdzisz na krotkich odcinkach i silnik nie nagzewa sie porzadnie to bedzie ci tak robic ;)
Volkswagen Klub Polska #853
E-pluribus unum
Rider
Badacz tematu

Postprzez opolanin » 8 sty 2008, o 00:16

maxley wez szczykawke malego wezyka by wszedl do otworu gdzie jest bagnet to poziomu oleju i usun nadmiar bo cos naknocisz. oczywiscie przed zabiegiem rozgrzej troche silnik by olej byl zadszy bo inaczej sie zameczysz, albo prez korek spustowy oleju, poluzuj i spusc nadmiar, pozdro, napisz jak ci poszlo
opolanin

- - -

Powrót do Silniki benzynowe