Zmiana oleju silnikowego

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Kati » 4 cze 2009, o 23:43

jesli olej spelnia norme 500 00, czyli jest olejem lekkiego biegu to 10W40 jest jaknajbardziej OK, naromiast jesli nie jest olejem lekiego biegu 501 01 to wtedy aby stosowac go w zakresie tempeartur -30 - 40 oC to taki olej musi byc conajmniej 10W50 lub 5W50.

Jesli chodzi o zuzytyte panewki itd, to nie sadze alby mineral byl lepszy bo faktycznie jest gestszy ale kiedy jest zimny, a to sytuacja kiedy zimny silnik jest uruchamiany, podczas normalej pracy mineral szybciej zrobi sie tak zadki ze przestanie smarowac, niestety prawda jest taka ze lepszy olej zawsze bedzie lepszy. I jedyne kryterium wlewania lepszego jest takie czy silnik wyrzoca olej czy nie, lub inaczej czy chcemy dolewac drozszy olej czy nie.
pozdro
_______
Kati
_______

Mój GoLfOzAuR GTI Edition http://www.golf3.pl/topics2/gti-by-kati-vt18479.htm
Kati
Czytacz

Postprzez Antoine » 5 cze 2009, o 01:16

Kati napisał(a):jesli olej spelnia norme 500 00, czyli jest olejem lekkiego biegu to 10W40 jest jaknajbardziej OK, naromiast jesli nie jest olejem lekiego biegu 501 01 to wtedy aby stosowac go w zakresie tempeartur -30 - 40 oC to taki olej musi byc conajmniej 10W50 lub 5W50.

Czyli dobrze mniemam ze mam nalac do AAMa Castrol Edge 10w60? :-o
Antoine
Czytacz

Postprzez Kati » 5 cze 2009, o 10:31

Golfina napewno sie nie obrazi :super:
ale to jeden z najdrozszych olejow na rynku jak wlejesz jakis 10W40 np Mobil Super S 10W40 to tez bedzie dobrze i bedzie taniej.
Ja jezdze na Edge 10W60 i nic sie nie dzieje. Wczesniej byl wlasnie Super S i tez silnik nie padl. A zmienilam bo lubie czasem golfine pogonic :padam:
pozdro
_______
Kati
_______

Kati
Czytacz

Postprzez Antoine » 5 cze 2009, o 11:17

Kati napisał(a):Golfina napewno sie nie obrazi :super:
ale to jeden z najdrozszych olejow na rynku jak wlejesz jakis 10W40 np Mobil Super S 10W40 to tez bedzie dobrze i bedzie taniej.
Ja jezdze na Edge 10W60 i nic sie nie dzieje. Wczesniej byl wlasnie Super S i tez silnik nie padl. A zmienilam bo lubie czasem golfine pogonic :padam:

Do Mobila mam uraz. Myslalem nad LiquiMoly, ale wyczytalem ze Castrol produkuje takie wredne oleje ze jak sie po nich wleje cos innego o sie silnik rozszczelnia... wiec chyba bede musial sie jednak zdecydowac na Edgea 10w60 :(
Antoine
Czytacz

Postprzez Ramze$ » 5 cze 2009, o 12:43

Antoine, przeczysz samemu sobie, bo Egde to własnie Castrol. Kup sobie jakiś normalny olej, więcej pożytku będzie jak olej wymienisz 2x do roku, niż za niego 2x przepłacisz. Więc jak się tak boisz tego Mobila (chociaż wiekszość opinii o nim jest przychylnych) to wlej Castrola 10w40, albo jakiś inny dobrej firmy, może być jeszcze Motul i Vavoline, ja np jeżdze na Shellu i tez nie narzekam..

Ja nie wiem.. Golf moim zdaniem to nie bolid F1 żeby lać do niego jakieś wynalazki typu Edge czy inne (które zwykle i tak nie dają różnicy, co najwyżej jakieś placebo i lepsze samopoczucie), ale jak kto chce..
Ramze$
Czytacz

Postprzez Kati » 5 cze 2009, o 17:08

Antoine napisał(a):chyba bede musial sie jednak zdecydowac na Edgea 10w60

nie musisz koniecznie tego wlewać to tylko kwestia wyboru :ok:
pozdro
_______
Kati
_______

Kati
Czytacz

Postprzez Antoine » 7 cze 2009, o 21:23

Ramze$ napisał(a):Antoine, przeczysz samemu sobie, bo Egde to własnie Castrol.

nie przecze, bo wg naklejki z przegladu byl lany Castrol, tylko nie moge nigdzie znalezc jaki konkretnie...
Antoine
Czytacz

Postprzez jarekddz » 27 paź 2009, o 01:39

W Golfie przez 3 lata był lany Shell 15W/40 , chciałbym teraz zmienić na Mobil Super S 10W/40 . Co o tym myślicie?
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Eero » 27 paź 2009, o 16:36

Kati napisał(a):Golfina napewno sie nie obrazi :super:

Castrol Edge 10W60 nie spełnia (nie ma) żadnej normy Volkswagena, Castrol Magnatec 10W-40 (który wlałem) spełnia normę VW, ale tylko dla diesli. Nie wiem o co chodzi z tymi normami, bo np. dla większości Golfów III (na stronie Castrola), w tym dla mojego 1.6, zalecany jest właśnie Magnatec 10W-40, a jako dobry (ale gorszy) dopuszczony jest 15W-40. Normy VW dla benzynowych i diesli posiada natomiast 10W-40 Shell i Mobil.
Dwie ostatnie zmiany oleju miałem właśnie na ten Shell, który jest tańszy od tego co mam teraz, ale wydaje mi się, że to właśnie Castrol się lepiej sprawuje, chociaż patrząc na te normy następnym razem wleje Mobil 10W-40, chyba, że ten bedzie się naprawdę dobrze sprawował.
Jeśli chodzi o oleje to jest tak jak napisane w podanym tu artykule, że zdecydowana większość olei syntetycznych (nawet gdy mają napisane- olej syntetyczny) i pół-syntetycznych to poprawione oleje mineralne lub mieszanki mineralno-syntetyczne. Tylko niewielka liczba olei syntetycznych to naprawde oleje syntetyczne. Jednak nawet oleje "syntetyczne" (w cudzysłowiu) i pół-syntetyczne są dobre i najlepsze do starszych samochodów, natomiast wszystko wskazuje nato, że oleje mineralne, szczególnie te tańsze, nie powinny być używane, chyba, że ktoś chce zajeździć szybko samochód i oddać na złom. Mamy więc trzy grupy olejów:
1.prawdziwe syntetyczne oleje
2."syntetyczne" i pół-syntetyczne
3. mineralne
Patrząc na zalecenia producenta, firm olejowych, normy, opinie to wynika na to, że do Golfa III (za wyjątkiem niektórych silników) należy lać półsyntetyczny 10W-40 dobrej firmy, ale można też "syntetyczne" natomiast raczej nie powinno się syntetycznych, a już zupełnie mineralnych.
Eero
Czytacz

Postprzez adrian5 » 21 lut 2010, o 17:47

Znalazłem coś na stronie słynnego producenta olejów- "Gulf", jest napisane tam:

1) "Nie ma norm określających, przy jakim przebiegu należy zrezygnować z oleju syntetycznego na rzecz półsyntetycznego lub mineralnego. Nawet jeśli silnik ma kilkaset tysięcy kilometrów przebiegu, ale zużycie oleju mieści się w fabrycznej normie, nie warto zmieniać środka smarnego. Używanie gęstego oleju mineralnego w nowoczesnych silnikach to półśrodek odwlekający wykonanie remontu."

2) Odpowiedź na Twoje pytanie: "Jeżeli używamy oleju mineralnego w żadnym wypadku nie powinniśmy zmieniać oleju na syntetyczny lub półsyntetyczny. Grozi to rozszczelnieniem silnika i z dużymi wydatkami na jego generalny remont."

Więcej: http://www.oiltrading.pl/pl/wszystko_o_ ... nkcje.html

Tak więc groźba rozszczelnienia jest realna, firma widać kieruje się uczciwością, a nie, że napiszą, że można zmieniać- by ludzie kupowali drogi olej syntetyczny czy półsyntetyczny.

Tak więc jeśli już lejesz mineralny to przy zmianie na półsyntetyk ryzykujesz, ale z drugiej strony do Golfa III olej mineralny się nienadaje, powinno się lać pół-syntetyczny, a do niektórych np. VR6 nawet można i syntetyczny, ale generalnie pół-syntetyk jest najlepszy do Golfa III, nigdy nie minerał, ewentualnie już syntetyk.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
adrian5
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe