Znikająca iskra

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Znikająca iskra

Postprzez Marus1233 » 16 sie 2011, o 10:04

Witam. Mam problem ponieważ zdarzają mi się ostatnio braki WN na wyjściu z cewki zapłonowej. Wymieniłbym ją gdyby nie to, że zazwyczaj cewka działa lub nie, a na tą nie ma reguły. Kable sprawdzone i wszystko gra. Jakie mogą być inne przyczyny zaniku niskiego napięcia na wejściu cewki? Hall? Dodam że iskra albo jest naprawdę potężna albo jej nie ma wcale.
Marus1233
Czytacz

Znikająca iskra

Postprzez trollu » 17 sie 2011, o 17:06

Marus1233 napisał(a):Hall

bardzo prawdopodobne, można by go sprawdzić od razu ale chyba prościej będzie zacząć od cewki. spróbuj pożyczyć od kogoś sprawną cewkę i w razie czegoś podpinasz na szybko i masz odpowiedź czy to wina cewki. zaniki prądu są chwilowe czy na dłużej? na ciepłym tylko czy na zimnym też?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez k-m-r1 » 17 sie 2011, o 22:58

sprawdz połączenie masy z silnikiem mogło cos po drodze zaśniedziec
najlepiej w takim wypadku sprawdzic nainnej cewce
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Marus1233 » 18 sie 2011, o 14:00

Kabel od masy był urwany, ale zastanawia mnie to, ponieważ odłączyłem go całkowicie, położyłem cewkę na kawałku tektury i chodziła (no chyba że po prostu nie nagromadziły się jeszcze na jej obudowie ładunki). Nie ma znaczenia, czy silnik jest ciepły czy zimny. Zdarzają się po prostu zaniki iskry, i jeśli nie pozwolę mu zgasnąć (hamując silnikiem) to po chwili przerywania jechał dalej normalnie.
Marus1233
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe