Zzzzgrzyty i piski

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Zzzzgrzyty i piski

Postprzez kermid » 11 mar 2009, o 20:28

Witam mam mały problem.Ostatnim czasy w momencie gdy mój golf(1.4 ABD)się rozgrzeje z silnika dochodzi dziwny pisk.Jest tak na wolnych obrotach gdy obroty rosną pisk ustaje,on dochodzi z okolic wałka rozrząd tylko nie wiem co tam może być nie tak.Na pewno to nie jest pompa wody bo niedawno wymieniałem.Jakieś pomysł??Zacierają mi się panewki(za mocno dokręcone) a może pierścień uszczelniający został nie poprawnie zamontowany????HELP :cry: rozważę każdy pomysł
kermid
Badacz tematu

Zzzzgrzyty i piski

Postprzez prezesik » 11 mar 2009, o 22:02

- a może słabo naciągnięty pasek klinowy od alternatora lub pompy wspomagania...
- może to też być wadliwa pompa wody, w której piszzcy łożysko
- możliwe, że lecą już łożyska w alternatorze...
w tych silnikach nic innego nie moze tak piszczeć.
prezesik
Members

Postprzez kermid » 11 mar 2009, o 23:03

Pompa odpada,jest nowa to raczej nie powinna piszczeć,tak samo z alternatorem którego sprawdziłem poprzez odłączenie go,wspomagania nie mam więc kolejna rzecz odpada.Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
kermid
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 11 mar 2009, o 23:32

u mnie tak specyficznie popiskuje pompa wody, jest nowa, w okolicach 1000obr jak sie zagrzeje silnik...kiedyś szumiał napinacz paska wieloklinowego ale mówisz że nie masz wspomagania więc odpada, może sprobuj opisac problem dokładniej... ;-)
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez kermid » 12 mar 2009, o 15:51

krissmysticblau a długo jezdziłeś na tej piszczącej pompie wody?Miałeś jakieś większe problemy z nią niż tylko piski?W sumie zaczęło tak zgrzytać właśnie po wymianie tej pompy na nową.Dokładniej tego nie potrafie opisać po prostu po rozgrzaniu silnika zaczyna piszczeć taj jakby coś tarło o metal po dodaniu gazu ten dzwięk znika
kermid
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 12 mar 2009, o 16:52

wiesz ja jeżdżę na niej do dzisiaj bezawaryjnie...nie wiem jak to opisać ale to taki dzwięk jakby wymieszac pisk tarcie metalu i zgrzyty przy 1000obr na biegu jałowym cisza i po dodaniu gazu też.Oczywiście wszystkie "zjawiska akustyczne" zachodzą przy ciepłym silniku.Pompe zmieniałem z paskiem w sierpniu zeszłego roku(firma GRAF)
a teraz...
KristoF
Members

Postprzez kermid » 12 mar 2009, o 19:12

Może faktycznie mi ta nowa pompa piszczy,no niby nic więcej mi się nie dzieje ale w.....a mnie to niesamowicie.Mam taki charakter że u mnie wszystko musi chodzić cacy,z drugiej strony czego tu się spodziewać po 17letnim aucie,zawsze coś będzie bżęczeć piszczeć i stukać cóż taki to urok starych aut.Dzięki za pomoc,troche mnie uspokoiłeś.A jak rozkminiłeś że to właśnie pompa??
kermid
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 13 mar 2009, o 16:17

po prostu na ucho :lol: i jeżeli słychac to bardziej w srodku niż na zewnątrz to szukasz źródła dźwięku od strony ściany grodziowej.
Kiedyś taki dźwięk słyszałem jak Toyota Celica miała wymienianą pompe i na nowej tak właśnie kwiliło :-) podobał mi się ten dźwięk więc nic z tym nie bede grzebał :-P
a teraz...
KristoF
Members

Postprzez kermid » 13 mar 2009, o 17:19

No i faktycznie,okazało się że to pompa wody tak popiskuje jak się rozgrzeje.Dzięki za pomoc krissmysticblau :-D
kermid
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe