1.9 D - szarpanie

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

1.9 D - szarpanie

Postprzez PiJey88 » 19 wrz 2012, o 12:30

Jako że jestem laikiem w dieslach opisze co jest nie tak, bo nie wiem gdzie szukać przyczyny
widziałem podobne tematy ale dotyczyły TD lub TDI

silnik 1.9D, nie w golfie, tylko w felicji, ale podejżewam że to to samo
prod 2001, przebieg 137 tyś, po wymianie olejów, filtru paliwa, filtru powietrza itd

silnik jeździ, ma siłę, przyśpiesza itd, ale podczas równej jazdy ze stałą prędkością przy niższych obrotach (nie wiem ile bo nie mam obrotomierza :wstyd: ) szarpie, , przerywa itp, wystarczy dodać gazu i jest ok, czasem nawet ujęcie gazu pomaga :-|

nie wiem co czyścić, co płukać, gdzie szukać, nie miałem doczynienia nigdy z dieslami, wymieniłem filtry, bo myślałem że to ich wina, paliwo zawsze tankowane na dobrych stacjach (głównie BP lub Orlen) od nowości auta, więc to nie wina palia

czekam na wypowiedzi speców :mrgreen:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

1.9 D - szarpanie

Postprzez prezesik » 19 wrz 2012, o 13:22

To najzwyklejszy "wolnossak" możliwe, że czas najwyższy na sprawdzenie kąta wtrysku, ale to już u speca od diesla, a kasa do wydania to przynajmniej 100 PLN.
prezesik
Members

Postprzez damianco » 19 wrz 2012, o 19:20

W Skodzie Felicji masz zamontowany silnik o oznaczeniu AEF. Był on montowany min w Polo 6N. Jet on wyposażony w pompę Lucasa. Jest to najzwyklejsza pompa mechaniczna tylko lucas wyposażył ja w elektronikę. strasznie dziwny wynalazek. Często awaryjny. Zacznij od sprawdzenia pompy u bardzo dobrego pompiarza.
damianco
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla