1.9 mTDI 1Z drgania na wolnych obrotach.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Bart » 27 lut 2014, o 18:52

Cześć!

Od pewnego czasu mam problem z motorem. Otóż na wolnych obrotach (nieważne czy zimny czy ciepły, jaka temperatura na dworze) szarpie budą niemiłosiernie. Co dziwne czasem te drgania potrafią na chwilę ustać więc to raczej nie od poduszek które wyglądają na dobre. Silnik siedzi sztywno. Turbo (K24) niedawno ogarnięte. Termika silnika w porządku- nowy termostat.
Pompa paliwa w pełni mechaniczna z Golfa MK II o numerze 0 460 494 138. Alternator też Golf MK II. Auto nie straciło mocy, ciągnie jak Pan Bóg przykazał. Rwię sobie włosy z głowy i pytam co może być nie tak? Z góry dzięki za pomoc.
Old Vw don't die, they just get lower :D

Golf 3 GTI I swear ;)

http://www.golf3.pl/topics2/gofer-by-bart-vt44794.htm
Bart
Czytacz

Postprzez Pozor » 27 lut 2014, o 19:21

jesteś pewien że nie zerwało przedniej poduchy ?? często lubi się zrywać a te objawy stawiają na poduszki inaczej by budą nie telepało . Możliwe że buda jest powypadkowa lub raczej nieprawdopodobne ale mogła się karoseria wyciągnąć ;D kolega arwam tak miał ale ty nie masz przecież 230 KM :lol:
Pozor
Members

Postprzez Bart » 27 lut 2014, o 20:43

Sam już nie wiem. Tak się nie zachowuje wybita poducha na moje oko. Jutro pojadę na szrot kupię używaną. Przed momentem chowałem auto do garażu. Odpaliłem i drgało jak cholera. Poszedłem otworzyć bramę, wsiadam a tu cicho jak makiem zasiał. ZERO odczuwalnych drgań. Dodałem leciutko gazu, odpuściłem i drgania powróciły.

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

Postprzez Pozor » 27 lut 2014, o 20:59

a jak tak poszarpujesz gazem podczas jazdy to jest uczucie jakby silnik chciał wyskoczyć ? tzn. jakby ktoś ci w dupę walnął ?? u mnie tak jest i winna jest poduszka silnika/skrzyni ta przy rozruszniku . a w środku to aż żarówki brzęczą od drgań :hyhy:
Pozor
Members

Postprzez Bart » 27 lut 2014, o 21:06

Dziś mi się już nie chce go wyciągać. Jutro zwrócę na to uwagę. Dzięki za zainteresowanie tematem ;-)

Edit: Nie znalazłem odpowiedniej poduchy przedniej na żadnym szrocie w pobliżu... Poluzowałem za to przednią łapę z poduchą i auto wyraźnie mniej drgało. Po jej dokręceniu znowu zaczęło. Pozostaje mi nic tylko szukać dobrej poduchy.

[ Dodano: 2014-03-01, 12:18 ]
Up! To nie od poduszek. Zmieniłem wszystkie na oryginalne w dobrym stanie i drgania nie ustały. Jakieś dalsze sugestie? :/

Golf 3 GTI I swear ;)

Bart
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla