1.9TDI 90 koni strasznie szarpi i często traci moc.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez krysiakwrc » 14 gru 2009, o 21:31

w czerwcu nabyłem golfa, kupując go wiedziałem że samochód potrafi szarpać ale szarpał poniżej 2tys obr, teraz szarpie coraz mocniej, no i kilka razy podczas wyprzedzania przestał jechać zaczął się trząść a miejsce to ma około 3tys obr. strasznie to przeszkadza w eksploatowaniu pojazdu. Podobno trzeba jakoś wyczyścić pompę wtryskową ale nie wiem czy to coś da.
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez leopard » 15 gru 2009, o 02:05

podłacz VAG'a - zobacz jakie błędy sie posypały / zrób logi dynamiczne/statyczne ...
leopard
Members

Postprzez krysiakwrc » 19 gru 2009, o 18:00

zauważyłem powietrze w tym przewodzie raz jest go mniej raz więcej i skąd ono się tam bierze?
Obrazek
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez K@mil » 19 gru 2009, o 18:03

krysiakwrc napisał(a):zauważyłem powietrze w tym przewodzie raz jest go mniej raz więcej i skąd ono się tam bierze

z tego co widze przewod od paliwa ? jak powietrze to masz uklad zapowietrzony musisz go odpowietrzyc

Nie wiem czy to pomoze ale jak masz korek do wlewu paliwa tam na poczatku po lewej stronie jak odkrecisz korek masz odpowietrznik baku nacniśnik guzik moze cos pomoze...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez SotoM » 19 gru 2009, o 18:03

wymien opaski na tym kolanku gumowym... przede wszystkim ta która jest blizej zaworka przelewu.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez krysiakwrc » 19 gru 2009, o 21:40

oki spróbuje to zrobić, ale jeśli powietrze się dostaje to i paliwo powinno gdzieś uciekać?? ale nigdzie nie zauważyłem żeby coś ropą zostało zalane tylko nie pokoi mnie to powietrze bo może przez to tak golf potrafi szarpac nie raz bo zamiast dawki paliwa dostaje powietrze
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez chudy88 » 19 gru 2009, o 21:50

U mnie też się dostaje powietrze ale w tym drugim przewodzie co jest niżej tyle że nie szarpie i nie traci mocy(zreszto nic takiego nie odczułem), zauważyłem to wczoraj że łapie mi powietrze więc sprawdziłem przy filtrze paliwa i tam jest węzyk czarny gumowy tak jak by troche ponadcinany pewnie obrobiony przez te zaciski co są przy filtrze które trzymają węzyki i zapewne przez niego mi się dostaje powietrze(choć do końca nie jestem pewien), więc sprawdz przy filtrze bo może tam leży przyczyna.
chudy88
Berbeć

Postprzez krysiakwrc » 21 gru 2009, o 10:13

postaram się to zrobić al mam pytanko tn przewód to powrót czy dolot??
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez Pascal » 21 gru 2009, o 10:25

krysiakwrc napisał(a):postaram się to zrobić al mam pytanko tn przewód to powrót czy dolot??

Niebieski kolor to powrót,czarny zasilający z zbiornika paliwa ;-)

Obrazek

[ Dodano: 2009-12-21, 09:28 ]
U Ciebie na zdjęciu to powrót.
Pascal
Members

Postprzez krysiakwrc » 22 gru 2009, o 18:40

podziękować, ale i tak na razie stoi bo mu kawałek świecy wpadł do środka i musze głowicę zwalać ale święta wykończyły mnie finansowo.
krysiakwrc
Czytacz

Re: 1.9TDI 90 koni strasznie szarpi i często traci moc.

Postprzez kryhaziom » 23 gru 2009, o 10:03

krysiakwrc napisał(a):w czerwcu nabyłem golfa, kupując go wiedziałem że samochód potrafi szarpać ale szarpał poniżej 2tys obr, teraz szarpie coraz mocniej, no i kilka razy podczas wyprzedzania przestał jechać zaczął się trząść a miejsce to ma około 3tys obr. strasznie to przeszkadza w eksploatowaniu pojazdu. Podobno trzeba jakoś wyczyścić pompę wtryskową ale nie wiem czy to coś da.

dokładnie koleszko. mam to samo. najprawdopodobniej trzeba wyczyścić nastawnik pompy wtryskowej. tutaj masz jak to zrobic http://www.skierniewice.info/golf/instr ... awnika.pdf , nie jest to proste i sam sie zastanawiam czy dźwigne temat :-D, ale nie wiem zabardzo gdzie to robią w okolicy u mnie, widziałem na allegro że pare osób się tym zajmuje.
a powietrze w przewodach tez mam, ale to nie jest wina tego ze szarpie fura :-)
kryhaziom
Badacz tematu

Postprzez DJ_SM » 23 gru 2009, o 22:17

krysiakwrc, pierw sprawdź przy filtrze paliwa czy wszystko jest szczelne, potem wyjmij zbiornik paliwa wyczyść go i dopiero wtedy jedź czyścić nastawnik. W bardzo prosty sposób można sprawdzić czy to wina nastawnika, przy skrzyni biegów od strony przegrody jest taka wtyczka wypnij ją i próbuj czy bedzie szarpało jak nie to znaczy ze winowajcą jest nastawnik. Usługa dość kosztowna lecz i trochę ryzyka jest. Przeważnie koszt to około 300zł ale ja uważam że to jest zdzierstwo bo raptem roboty przy tym 1,5godziny. Też miałem czyszczony nastawnik usługa kosztowała 150zł przejechane mam od tej pory około 16kkm i objawy powracają a to dla tego że nie wyczyściłem zbiornika paliwa :kwasny:
Pozdrawiam
DJ_SM
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla