1.9TDI - kontrolka oleju

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

1.9TDI - kontrolka oleju

Postprzez palin » 26 wrz 2011, o 07:54

Witam,

Mam taki problem, otoz od jakiegos czasu (po przejechaniu 5tys po wymianie oleju) zaczela mi mrygac kontrolka od oleju.
Kiedy tak sie dzieje?
Kiedy odpalam auto.
Wiadomo ze lampka sie swieci na zaplonie, ale gdy juz odpala, lampka gasnie i po chwili sie zapala i znowu gasnie. W czasie jazdy tak sie nie dzieje, tylko przy odpalaniu i nie ma znaczenia czy silnik jest cieply czy zimny.
Dodam, że po wymianie na nowy olej problem nie zniknal.
Po uswiadomieniu znajomych o problemie, doszlismy do wniosku ze moze to byc cisnienie oleju. Jednak jesli nawet to nie wiem "co? gdzie? kiedy? jak?"

Z gory dzieki za pomoc.

Troche danych:
1.9TDI , 90KM, 1Z, 96'
https://www.golf3.pl/moj-golf/golf-gt-1-9tdi-by-palin-t17322.html]MÓJ GOLF 1.9TDi GT[/url][/size]
palin
Czytacz

1.9TDI - kontrolka oleju

Postprzez bryan92 » 26 wrz 2011, o 08:15

Witam

Problem do niedawna dotyczył i mnie. Wymieniłem wszystko, olej, filtr, czujniki (jednak potem wróciłem do starych) aż w końcu i pompę oleju. Objawy miałem podobne jak i u Ciebie. Po wymianie pompy, kontrolka zapaliła się jeszcze raz, więc lekko już zdenerwowany szukałem dalej. Problem okazał się być banalny. Uszkodzony przewód od czujnika, po zaizolowaniu i wymianie czujników na oryginalne wszystko już śmiga dobre 3 tys i problemu już nie mam. :-) Moja pompa też była w nie najlepszym stanie, to też nie żałuje wydanej kasy. Tobie jednak proponuje od najprostszych czynności zacząć:

1. Sprawdź ciśnienie oleju, na rozgrzanym silniku ma być min 2 bary przy 2 tys/obr.
2. Miernikiem uniwersalnym (omomierz) możesz sprawdzić zestyki czyjników.

Na razie to wszystko, jeśli sprawdzisz to to daj znać na forum.

Powiedz mi jeszcze jaki masz filtr oleju ?

Dla pocieszenia, pamiętaj że pompa oleju jak praktycznie nie zniszczalna, ma tam idealne warunki do pracy, cały czas pływa w oleju, także ją zostaw na sam koniec.
bryan92
Czytacz

Postprzez palin » 26 wrz 2011, o 08:47

Dzieki za pomoc, generalnie juz sie balem o kolejne koszty (wymiana pompy) bo juz i tak mam ich wystarczajaco duzo... :)

Mozesz jeszcze powiedziec gdzie ten czujnik sie znajduje, to szukac nie bede musial :D
https://www.golf3.pl/moj-golf/golf-gt-1-9tdi-by-palin-t17322.html]MÓJ GOLF 1.9TDi GT[/url][/size]
palin
Czytacz

Postprzez SotoM » 26 wrz 2011, o 09:58

na podstawie filtra oleju u góry. do niej jest przykrecony czujnnik, przewód doprowadzajacy olej do turbo , wymienik ciepła do którego przykrecony jest f.oleju.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez bryan92 » 26 wrz 2011, o 18:22

Sprawdź koniecznie cały przewód idący od czujnika. Ja już miałem czarne myśli co to może być, a okazał się zwykły cienki przewód który był pozbawiony izolacji :-) Czujnika już wiesz gdzie szukać :-) Zmierz koniecznie ciśnienie żeby nie katować silnika jego brakiem, jeśli ciśnienie będzie ok baw się elektryka.
bryan92
Czytacz

Postprzez Bakuss » 1 sty 2012, o 20:04

wracam do tematu.
W golfie zapalała mi się kontrolka od oleju było to denerwujące stwierdziłem że wymienię pompe oleju, i nic to samo... Zauważyłem, że jak w czasie jazdy zacznie piszczeć, po dodaniu gazu do 3 tyś. obrotów przestaje i jest spoko przez chwilę. Pomocy nie wiem co to może być....
Bakuss
Berbeć

Postprzez blabson » 1 sty 2012, o 20:50

a wymieniałeś/sprawdzałeś czujnik ciśnienia oleju w głowicy,bo są dwa szary i brązowy od niskiego i wysokiego ciśnienia oleju
blabson
Czytacz

Postprzez Bakuss » 1 sty 2012, o 20:53

sprawdzane były oby dwie. Po odłączeniu czujników nie świeci się kontrolka a powinna (chyba)
Bakuss
Berbeć

Postprzez blabson » 1 sty 2012, o 21:02

wyciągnij kabel z czujnika i zapodaj do masy i zobacz czy kontrolka na desce się zaświeci wtedy będzie pewność że przewody są OK
blabson
Czytacz

Postprzez Bakuss » 1 sty 2012, o 21:04

spoko sprawdzę :)

[ Dodano: 2012-01-15, 17:25 ]
problem rozwiązany :) wina mechanika założył całkiem inny czujnik ;/
Bakuss
Berbeć

Postprzez szczepan03 » 20 sty 2012, o 08:58

Dołączę się do tematu. U mnie objawy wyglądają następująco: po uruchomieniu silnika kontrolka oleju miga kilkanaście razy zanim zgaśnie. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku i nasila się przy niskich temperaturach. W okresie letnim mignie kilka razy i spokój. Podczas jazdy nie zapala się kontrolka, problem jest tylko i wyłącznie bezpośrednio po odpaleniu. Jak kupiłem golfa to ta kontrolka mrugała max 3 razy i to w zimie przy dużych mrozach. Czy te objawy też mogą sugerować jakiś czujnik czy już niestety pompa pada, a dzieje się już tak od dłuższego czasu. Poziom oleju w normie ale jest to Lotos 15w40 więc może to wina nie najlepszej jakości oleju?
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r.
BMW E36 318i 116KM :D
szczepan03
Czytacz

Postprzez Bradley » 20 sty 2012, o 16:18

szczepan03 napisał(a):Lotos 15w40

Kto leje takie g. do silnika z turbodoladowaniem? :shock:
Minimum to 10W. Z pewnoscia poprawi sie rozruch w zimne dni, hydraulika nie bedzie tak klepac i kontrolka nie bedzie mrugac jak szalona.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla