Brak prądu na świecach żarowych POMOCY

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez kamil9299 » 15 sty 2013, o 00:49

Witam od jakiegoś miesiąca jestem użytkownikiem mojego golfa 1.9 TD wszystko działało super aż do mrozów które teraz do nas przyszły i autko nie pali. Sprawdzałem miernikiem i nie dochodzi w ogole prąd do świec. Sprawdzałem przekażnik 104 sprawdzałem bezpiecznik na podszybiu 50A odpinałem czujnik temperatury i nadal prądu brak przewody raczej muszą być ok ponieważ wcześniej świece grzały co morze byc przyczyną ? Błagam o pomoc bo czytając forum takiego problemu nie znalazłem. Z gory dziękuje
kamil9299
Berbeć

Postprzez AdiK__ » 15 sty 2013, o 08:10

Na ścianie grodziowej (obok serwa) masz bezpiecznik płytkowy bodajże 80A w plastikowej obudowie sprawdź go jeśli jest cały to odkręć kable które wychodzą w dół od niego przeczyść papierem styki i skręć ponownie. Jeśli to nie pomoże pisz postaram się coś wymyślić ;)
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez kamil9299 » 15 sty 2013, o 10:58

Witam on jest podobny do tego 50A zgadza się ? również go sprawdzałem ale właśnie jest to podejrzane bo mam drugiego golfa w tym samym silniku i w nim świece działają i mniej więcej mam podgląd gdzie ma być napięcie a gdzie nie i właśnie na tym bezpieczniku o którym mowisz powinno byc napięcie po przekręceniu stacyjki a niema ... Wcześniej ten bezpiecznik bliżej zbiornika wyrównawczego był przepalony więc go wymieniłem z tego drugiego golfa i równiez nic to nie dało tak samo jak i przekażnik. Jeżeli chodzi o odpięcie czujnika temperatury to niewiem czy dobry odpiołem ale wypoiołem od zbiornika wyrównawczego i taką kostke podajże 4 pinową obok grubego węża wody czy to ten czujnik ? Już kończą mi się możliwości jak temu poradzic
kamil9299
Berbeć

Postprzez AdiK__ » 15 sty 2013, o 11:59

Na bezpieczniku nie będzie prądu jeśli owe kabelki sa zaśniedziałe przerabiałem ten temat w passacie b4 aaz. Dokładnie mówiąc to jest ta "puszka"

Obrazek

owe kabelki niby na pierwszy rzut oka wygladaja ok (tak zakładam) ale może nie łączyć i świec nie będzie grzać. Wtedy głowiłem się z tym dobre pare godzin żeby zapalił.
AdiK__
Members

Postprzez kamil9299 » 15 sty 2013, o 12:15

Noo dobrze zaraz je przeczyszczę może to będzie przyczyna ale tylko mam styki przeczyścić ? czy wymienić kable ?
kamil9299
Berbeć

Postprzez AdiK__ » 15 sty 2013, o 12:20

Przeczyść tylko papierem ściernym ;)
AdiK__
Members

Postprzez kamil9299 » 15 sty 2013, o 12:34

Przeczyściłem przed chwilką i nic to nie dało :-( w dodatku nawet naciołem troszke te kable i tam dałem próbierkę ale również to nic nie dało ... Może jest coś jeszcze przed tym bezpiecznikiem bo powoduje że tam nie dochodzi prąd ?
kamil9299
Berbeć

Postprzez AdiK__ » 15 sty 2013, o 12:45

AdiK__
Members

Postprzez kamil9299 » 15 sty 2013, o 13:10

Hmm wszystko co tam wyczytałem to już zrobiłem sprawdziłem oba te bezpieczniki i tak jak mowiłem nawet naciołem kable i tam prądu niema ... Czy w moim silniku ma znaczenie ten czujnik temperatury ? Pytam z ciekawości bo nawet po odpięciu jego prądu nadal niema.

[ Dodano: 2013-01-15, 12:49 ]
Zaczołem sprawdzać ten bezpiecznik o którym mówisz który jest obok serwa. Rozebrałem go z izolacji i tam idą dwa kable jeden biegnie do świec a drugi do kabiny czyli na zdrowy rozum kabel od kabiny ma miec napięcie a jego niema i napewno w tym kablu tkwi problem tylko teraz dlaczego tam niema napięcia skoro mam dwa przekażniki i żaden nie daje prądu ? czy jest tam jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za prąd ? oprocz tego przekażnika ?

[ Dodano: 2013-01-15, 16:27 ]
Ma ktoś jakiś pomysł ?

[ Dodano: 2013-01-30, 11:27 ]
Witam ponownie niewiem czy jeszcze kogos tu znajde ale mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie. Bezpiecznik ten poniżej zbiornika wyrownawczego odpowiada tylko za grzanie świec czy równiez za załanczanie sie wiatraków podczas nagrzania silnika ? Ponieważ wlasnie to mój nowy problem ... i wymieniłem czujnik na chłodnicy i nic to nie dało , społem wiatraki na krótko i chodzą wiec niewiem gdzie może być przyczyna jeszcze prosze o pomoc
kamil9299
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla