Buczy przy małej prędkości....

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez yarosh69 » 6 paź 2011, o 17:36

Witam, mam taki problem. Przy małej prędkości około 20/30 km/h słychać buczenie z lewej strony z przodu, szczególnie przy zatrzymywaniu się. Buczenie przenosi drgania do środka, jest to strasznie denerwujące. Dodam że były wymieniane łożyska oraz piasty. I dziene że nie słychać nic przy większej prędkości. Znajomy mi powiedział że może to być mechanizm różnicowy w skrzyni...

proszę o podpowiedź
dzieki :)
yarosh69
Berbeć

Postprzez SotoM » 6 paź 2011, o 17:46

proponuje zrobic geometrie - kąt pochylenia koła moze byc zbyt w plusie i do tego zwalona zbierznosc... koła masz 195/55/15 czy jakie masz koła??
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez yarosh69 » 8 paź 2011, o 11:57

wiesz że możesz mieć racje, bo stało się to przy wymianie łożysk.. koła mam 185/65 r14

[ Dodano: 2011-10-08, 12:10 ]
dodam że troszkę mi zjeżdża na lewo
yarosh69
Berbeć

Postprzez SotoM » 9 paź 2011, o 10:10

chrobotanie... łożysko było by słychać także przy większej prędkości...
ale mowie - przy toczeniu moze byc to spowodowane przez złe ustawienie koła - kąt/zbierznosc.
chyba ze z tej Lewej strony zapieczony bedzie zacisk hamulcowy badz klocki w jarzmie co powoduje takze chrobotanie gdy klocek trze o tarcze co powoduje opory toczenia koła co powoduje automatycznie sciaganie pojazdu na lewa stronę... ale kurcze nie mozliwe raczej bo musieli wszystko rozbierac aby wyjac zwrotnice z auta w celu wymiany łozyska... moze za mocno dopiepszyli nakretke piasty co spowodowało zacisniecie łozyska i kulki w tyłekj dostaja....
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez yarosh69 » 29 paź 2011, o 10:28

hmmm, nie miałem czasu jechać na zbieżność, w pon. skoczę. a co do za mocnego dokręcenia nakrętki piasty to raczej nie to, bo łożysko było wymieniane 2 razy, i przed 1 razem było to samo i po 2 razie też :/... dodam że zaczęło buczeć po tym jak poczułem w pedale hamulca dziwne drgania, trwały one z 10 min przy hamowaniu, potem przestało i zaczęło buczeć przy zwalnianiu (również przy zwalnianiu/hamowaniu) , nie jest to ciągłe buczenie typu "buuuuuuuuuuuuuuu" tylko " buuu buuuuuuu buuuuuuu buuuuuuu" - coś takiego ;p

[ Dodano: 2011-10-29, 10:38 ]
ale jak by klocki się zacisneły to było by widać rysy na tarczy?

[ Dodano: 2011-10-29, 11:43 ]
dodam również że opon nie zdziera
yarosh69
Berbeć

Postprzez Golfik1986 » 1 lis 2011, o 10:08

zapieczone zaciski obstawiam mialem podobnie w iveco firmowym. tak odrazu nie bedzie golym okiem widac na tarczy jedynie po zmierzeniu jej. u mnie objawy byly zwalnianie ruszanie na poczatku myslalem w pierwszym dniu ze cos z walem dopiero pozniej zlokalizowalem ze to heble i faktycznie auto nioslo na prawa strone
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez prezesik » 1 lis 2011, o 11:42

Jedz na ustawienie geometrii i to szybko, bo nowe lozysko zajezdzisz. Zbieznosc moze byc ok, ale kat ustawienia kola sie zmienil. Napewno skrecajac zwrotnice na dwoch srubach nie patrzyles jak bylo ustawione tylko skreciles i wsio. Powtarzam - geometria konieczna.
Jakbyz zmienial lozysko nie odkrecajac zwrotnicy tylko wyjmujac calego macpersona wraz z przykrecona zwrotnica to nie musialbys jechac na geometrie.
prezesik
Members

- - - https://intrans.net.pl/oferta/

Powrót do Silniki diesla