Chyba dość duży problem - pomocy!

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Byne » 18 paź 2008, o 12:50

Witam.

Zacznę od początku, kupiłem 2 miesiące temu golfa nie daleko od miejsca zamieszkania, golf 1.9 TDI 90KM, przy kupnie tego auta sprawdzałem olej, sprawdzałem też 2 tygodnie po kupnie cały czas by równy poziom - maximum, golfik chodził pięknie bez zarzutów, po przejechaniu ok 2,500 km pojechałem do mechanika od którego kupiłem to auto ponieważ przepalił mi się tłumik i tu zaczęły się problemy, bo przy okazji zauważyliśmy że z przodu mocno cieknie silnikowy olej, wyglądało to na olej spadający jak by prosto z turbiny na kawałek blaszki a z tej blaszki na ziemię, lecz po oglądnięciu turbiny nie wskazywało na nią, była lekko zwilżona i zakurzona a pod nią na blaszce kałuża, oglądaliśmy i nie mogliśmy wymyślić skąd tam się wziął ten olej, w końcu mechanik wynalazł że filtr oleju jest poluzowany, dokręcił go i oczyścił, olej niby do tej pory nie cieknie co najwyżej resztka z tej blaszki zleciała, stan oleju po tym dokręceniu i wyczyszczeniu filtra wynosił 2mm poniżej maximum, pozostawiłem go prawie na 2 dni, co 8h sprawdzałem czy nie naleciało oleju nigdzie, ani śladu! Zrobiłem od tego czasu jakieś 4 km, sprawdzam poziom oleju i jest 3mm poniżej minimum, praktycznie go niema?? o co chodzi? dlaczego tak się dzieje że w tak niedługim czasie nagle z silnika ubywa cały olej, a na ziemi nic nie leży, czym to mogło być spowodowane, rozumiem że jak olej ciekł z filtra mogło się wraz z zawirowaniami powietrza na chlapać na tą blaszkę pod turbina, ręce mi opadają. Czy ktoś może przybliżyć mi z jakiego powodu mogło to się stać??

Pozdrawiam
Paweł
Byne
Berbeć

Postprzez Nowal » 18 paź 2008, o 17:13

przeciez jak odpalisz silnik to olej jest zbierany i smaruje wszystko, wiadomo ze się wtedy nei sprawdza stanu!!! Sprawdzaj stan jak silnik jest zgaszony i po min 20 min jak zleci wszystko. Jezeli mas zjakis przeciek koło turbimy to sprawdz przewody mzoe jest pęknięty wzdłuz i nie widac
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Reiven » 18 paź 2008, o 18:49

umyj dobrze silnik i popatrz czy na pewno nie cieknie nigdzie? Napisz czy silnik nie kopci bo może turbina wywala w wydech albo w dolot.
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Byne » 18 paź 2008, o 23:07

Ja chyba bardziej zestresowany niż powinienem, ale wytłumaczę się tym że to moje pierwsze auto i chciałbym naprawdę żeby wszystko było w najlepszym porządku, jak wiadomo z praktyki nigdy tak nie jest, rzeczywiście kolegę Nowal miał rację, chociaż zupełnie nie mam pojęcia skąd wiedział (chyba telepatycznie ;) ) że paliłem auto [chodził chwile zgasiłem i dopiero później sprawdziłem poziom oleju] to chyba wynikło z niewiedzy, lenistwa a może zaniedbania - nie wiem. przepraszam :-) [sprawdziłem też po wszystkim i olej był tak ze 3mm pod maksem, czyli w miarę dobrze.
Zadzwoniłem do mechanika i opowiedziałem mu wszystko już powiedział że muszę kontrolować ilość oleju przed wyjazdami. w razie wu mam podjechać w tygodniu obejrzymy na kanale cały silnik czy to czasem nie inne miejsce. także lajt.
:arrow: Co do kolegi Reivena, silnik oczyszczaliśmy z mechanikiem, filtr oleju który był lekko odkręcony ciekł trochę powiedział bym nawet sporo. Po dokręceniu nie ma na nim krzty oleju, samochód nie cieknie, a i nie dymi, jest wszystko w granicach normy, teraz tylko pytanie czy będzie pożerał szybko olej w czasie jazdy czy nie? a jeśli tak to co może być tą przyczyną.
W każdym bądź razie na pewno przy tym poście będę umieszczał refleksje, uwagi i postępy dotyczące tego problemu...
Dziękuje mocno i Pozdrawiam :ok:
Paweł
Byne
Berbeć

Postprzez SotoM » 18 paź 2008, o 23:28

w TDi to jak bedzie palił olej to turbo głównie leci... ale moga też oczywiście byc uszczelniacze zaworowe lub piescieni tłokowe...
Mój były SotoMoVWóz