U mnie czujnik tutaj :
reset1990 napisał(a):co oznacza przekaznik 109 i 103??
Pogoglowałem 3 minuty i znalazłem cos takiego : (ale nie daje reki uciąć czy to prawda :
""
BAREEK przekaźnik 109 jest odpowiedzialny za zasilanie sterownika silnika i elektrozaworu N109 na pompie wtryskowej. Jeśli padnie objawia się to tym, że nagrzewa się w czasie jazdy zbyt mocno przez co rozłącza zasilanie na pompie i wtedy samochód przygaśnie albo całkiem zgaśnie. W tym czasie mrugnie też kontrolka świec żarowych i niektórzy myślą, że to padnięte świece Przy odpalaniu auta padnięty przekaźnik 109 objawia się tym, że kontrolka świec żarowych nie zapali się nawet na chwilę, a auto w ogóle nie zapali. Wymień przekaźnik 109 a problem ustąpi.
Co do bezpieczników świec żarowych to są 2, a przekaźnik od świec ma numer 103. Jeden bezpiecznik znajduje się w komorze silnika, jest to cienka blaszka w przezroczystej plastikowej obudowie, a drugi jest za tablicą bezpieczników, duży (u mnie biały) bezpiecznik 80A, do którego dochodzą 2 grube przewody, czerwony i czerwono biały. Musisz ściągnąć tablicę bezpieczników z uchwytów i dopiero będziesz miał do niego dostęp.
""