Witam wszystkich speców od silników diesla.
Mam pytanie które mnie już od dłuższego czasu nurtuje. A mianowicie po jakim czasie powinno być słychać po pracy silnika napełnienie szklanek przy zaworach. Mój silnik ma już ponad 300 000km. przebiegu i po uruchomieniu zimnego silnika wyrównanie pracy świadczące o napełnieniu szklanek zaworów trwa ok. 1 do 2 minut. Mowa oczywiście o zimnym silniku i nie ma tutaj większego znaczenia czy latem czy zimą. Mam osobiste odczucie że pompa oleju daje już trochę słabsze ciśnienie i dlatego to długo trwa. Nie wiem czy mam rację. W zasadzie można jechać i laik pewnie tego nie odczuje jednak ja wyraźnie słysze poprawę pracy silnika(wyrównanie obrotów) właśnie po jakimś czasie. Możliwe że dramatyzuję ale proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę. Dbam jak moge o mój samochód chociaż już pełnoletni 1993r. produkcji. Na bieżąco usuwam różne mniejsze usterki ale do silnika jeszcze nie dorosłem. Znając jako tako życie współistnieję z moim autem jak potrafię. Jeżeli żeczywiście jest niskie ciśnienie oleju to czy wystarczy wymiana samej pompy czy też trzeba się liczyć z remontem jednak jak na moje warunki zabiegiem kosztownym. Sama pompa nawet nowa nie jest droga i można ją kupić do 200PLN na Allegro.
Przy okazji zapraszam na mojego bloga który trochę przedstawi moja osobe.
http://malelotnictwo-paraplany.blogspot.com/ mam nadzieję że admin mnie nie ukarze za taką samowolę.Pozdrawiam wszystkich serdecznie w Nowym Roku 2013.mqy1