czy to dobry olej?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

czy to dobry olej?

Postprzez Piotrektd » 23 gru 2011, o 23:29

W moim AAZ zalałem niedawno olej mineralny ELF 15W40 i tak sie zastanawiam czy prawidłowy olej zalałem. :zdziwko: w koncu taki mi mechanik zalecil ale wole sie zapytac. Dodam ze wczesniej był zalany MOBIL 10W40
Piotrektd
Czytacz

czy to dobry olej?

Postprzez Lucek777 » 23 gru 2011, o 23:52

Ja osobiście od kiedy popychacze zaworów są hydrauliczne zalewam 10 w 40 i omijam Elf oraz lotos. Co do marki oleju to są różne opinie . Ja Leję Mobil , A dlaczego 10 w 40 ,po 1 jest to kompromis pomiędzy syntetykiem i mineralnym :) , a tak poważnie , uważam że syntetyk to olej do silników o małym przebiegu ewentualnie w bardzo dobrej kondycji , a mineralny do silników starej generacji z popychaczami mechanicznymi , gdyż jest to olej dość gęsty a technologia hydrauliczna posiada wiele mikro otworków przez które mineralny olej dość ciężko dociera zanim się rozgrzeje .Po za tym są opinie że zostawia nagar który osadza się i zmniejsza lub zakleja całkiem magistrale olejowe.
Ale to tylko moja opinia i mogę się mylić , najlepiej jak wysłuchasz opinii kilku użytkowników .

Olej półsyntetyczny jest to olej w połowie Mineralny wzbogacany syntetykami aby poprawić właściwości smarne ( mineralny na sterydach :) ) więc nawet jeśli ktoś twierdzi że półsyntetyk mu bierze a mineralnego mniej spala , to ja wole dolać co jakiś czas , ale zapewnić lepsze smarowanie .
Lucek777
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki diesla