czy to normalne

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

czy to normalne

Postprzez Mariusz164 » 19 lis 2009, o 20:31

witam. od pewnego czasu zaobserwowałem że moj golfik jak jest zimny to tak jakby zawory było słychać. niewiem co to jest a jak się rozgrzeje i wskazówka na 90 stopni jest to cisza nie słychać tego. mam 1.9 tdi 90 km 200 tyś przebiegu i jeżdze na castrolu 10w40. dodam że na oleju zrobiłem jakieś 4 tyś i nie wziął ani grama oleju. no i mam wlane max stan.
Mariusz164
Badacz tematu

czy to normalne

Postprzez Nowal » 19 lis 2009, o 21:50

a nie jest tak ze zapalisz silnik poczekasz chwile i przestają grać??:) Musi tam dojsc olej to wtedy się uciszają
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez SotoM » 19 lis 2009, o 22:33

pojedź na spr.kata wtrysku. no chyba ze juz hydraulika zaworów zaczyna kucac a na to pomoga lepszy olej niz castrol czy mobil...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Repsol » 19 lis 2009, o 22:39

Mariusz164, ciężko powiedzieć czy jest to normalne gdyż nikt z nas nie słyszy tutaj tego dźwięku.

Diesel ogólnie jak jest zimny to pracuje głosniej, a tym bardziej bezpośrednio po uruchomieniu i takie zachowanie jest całkowicie normalne. A jak jest u Ciebie to trzebaby to słyszeć.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 19 lis 2009, o 22:48

Nowal, ma racje chwila po odpaleniu slychac jak glosniej zaklepie nim olej dotrze. a druga sprawa diesel zimny diesel glosny na to chyba nie ma reguly ale vw diesle i tak chodza glosniej od innych marek. tak jak pisze sotom wina tesh lezy w oleju mialem cos podobnego jak lalem jakis lipny zalalem mobila i roznica byla diametralna
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez kaczmarr_ » 20 lis 2009, o 00:52

[quote="Golfik1986"]Nowalchwila po odpaleniu slychac jak glosniej zaklepie nim olej dotrze

Chcialem tylko dodac jeszcze ze to nie do konca jest wina braku oleju -takze hydroelementy potrzebuje chwile zeby dopasowac luz zaworowy.. zwykle trwa to kilka sekund ale z czasem i one sie wyrabiaja wiec cykanie trwac moze dluzej ..

Jezeli nie czujesz roznicy w mocy ,nie wystepuja jakies szarpania ,dymienie branie oleju to nic nie wskazuje na to zeby cos dzialo sie zlego w silniku. Moze wymieniles olej na rzadszy i juz bedzie roznica
kaczmarr_
Berbeć

Postprzez Procent » 20 lis 2009, o 09:55

u każdego tak jest. Diesel jak napisaly koledzy powyżej na zimno jest zawsze głośniejszy. Olej jak jest ciepły i pójdzie w odpowiednie kanały smarujące to automatycznie jest cichszy. Według mnie nie ma się co przejmować
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Mariusz164 » 20 lis 2009, o 18:08

ok dzieki
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez SotoM » 21 lis 2009, o 00:06

kaczmarr_ napisał(a):Chcialem tylko dodac jeszcze ze to nie do konca jest wina braku oleju -takze hydroelementy potrzebuje chwile zeby dopasowac luz zaworowy.. zwykle trwa to kilka sekund ale z czasem i one sie wyrabiaja wiec cykanie trwac moze dluzej ..
nie musisz dodawac, wspomniałem w szybkim skrucie na temat hydrauliki... :lol: ;-) ... dlatego też zaproponowałem zmiane oleju na lepszy...
ale druga strona medalu jak chlopaki piszecie - zwłaszcza -
Repsol napisał(a):Mariusz164, ciężko powiedzieć czy jest to normalne gdyż nikt z nas nie słyszy tutaj tego dźwięku.

Diesel ogólnie jak jest zimny to pracuje głosniej, a tym bardziej bezpośrednio po uruchomieniu i takie zachowanie jest całkowicie normalne. A jak jest u Ciebie to trzebaby to słyszeć.
Mój były SotoMoVWóz