czy to pompa wtryskowa

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

czy to pompa wtryskowa

Postprzez czacha_rules » 20 lip 2008, o 15:41

mam problem z silnikiem. 1.9 tdi afn 110 km. jak wciskam mu ostro gaz to bardzo kopci. moc jest raczej ok bo nie ma problemu z przyspieszaniem :) jak przytrzymam go na 3000 obr to leci z ruru jak z komina a dym ma kolor niebieskawy. poza tym zaczał mi sie silnik szybciej grzac i teraz ma średnio o 10 stopni wyższą temperature niz mial wczesniej. tak okolo 85 stopni a jak mu docisne to wskazuwka szybko wędruje do pionu. poza tym jak na dworze jest gorąco i go zgrzeje do takiej temperatury jeżdząc spokojnie po miescie to ma większy problem z odpaleniem. to znaczy, musze go pozniej dlużej kręcić( jak silnik jest zimny to pali bez problemu. do tego zauważylem jeszcze nie równa prace silnika. spalanie jest raczej na stałym poziomie. no moze troche wyższa ale nie jestem pewien. czy może to byc pompa wtryskowa. może wtryski albo siada kompresja slinika? pomóżcie jak ktoś moze
czacha_rules
Berbeć

czy to pompa wtryskowa

Postprzez leopard » 20 lip 2008, o 20:36

niezły bałagan masz pod maską :mrgreen:

zeszło się do qpy kilka usterek ... zacznij od podłaczenia VAG'a
znajdź nieszczelnośc w układzie dolotowym - ustaw kąt wtrysku - i popraw mapy zapłonu :-|
leopard
Members

Postprzez czacha_rules » 24 lip 2008, o 17:55

no nawet nie gadaj ze to tyle. komputer wskazywał mi tylko problem ze swiecami żarowymi. koleś sprawdzał kąt wtrysku i zapłon i mówił ze raczej jest dobrze. jedynie tylko nie za bardzo sie chyba znał bo sprawdzał wszystko według książki. mówił jedynie że coś jest chyba z przepływomierzem bo według niego żle wskazywał przepływ powietrza
czacha_rules
Berbeć

Postprzez master49 » 26 lip 2008, o 23:11

Niebieski dym nie idzie od przepływmierza to po pierwsze,kąt wtrysku musi się wahcać w granicach 49-56,Pompa wtyskowa nie ma nic również do kopcenia niebieskim dymem.Prawdopodobnie turbina ci siada w każdym bądź razie spala ci olej i tyle możliwe też że masz zjechane pierścionki ale to musisz sprawdzić ciśnienie.I poradze ci żebyś takich mechaników zostawił bo cię to drożej wyjdzie choć może byc tani ale taki mechanik znajdzie ci 20 usterek a dobry konkretne.
master49
Berbeć

Postprzez arh » 1 sie 2008, o 13:46

Czesc

powiem tak - mialem identyczne obiawy w 1,9 D
niebieskawy dym, kopcenie, szybkie nagrzewanie sie silnika/przegrzewanie na postoju, problemy z odpaleniem przy zagrzanym silniku ....

kupilem autko w ktorym po przejechaniu 1800 zdechla kompresja - przedmuchy do ukladu chlodzenia - u mnie poleciala glowica .... :zalamany:
obecnie autko czeka ma swapa do 1,9TDI 1Z ;-)

stary zasuwaj do dobrego mechanika i modl sie zeby to byla tylko uszczelka pod glowica
arh
arh
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla