Witam
Mam taką sprawę... Kupiłem dzisiaj sobie golfika w TDI z 95 roku, dosyć fajna wersja, niezła cena, ale żeby nie było tak fajnie, są też pewne problemy.
Otóż golf kiedyś był na pewno dosyć mocno strzelony z przodu, co jak podejrzewam może mieć wpływ przynajmniej na niektóre z jego mankamentów:
- Intercooler - dziurawy - ucieka przez niego powietrze i auto ma obecnie odejście gorsze niż zwykły 1.9D - da się to jakoś regenerować, czy tylko wymiana? Dałbym radę sam go wymienić? Bo wydaje się być dosyć na wierzchu (nie znam się za bardzo dlatego pytam)
- problem z żarowymi - przy uruchamianiu w ogóle nie zapala się ich lampka (jak jest zimny ma też małe problemy z odpalaniem) - za to podczas jazdy potrafi zacząć mrugać i znika kiedy nacisnę na hamulec. Czy wymiana świec coś tu pomoże? czy to problem z elektryką? Bo w sumie kontrolki ABS i AirBag też się nie zapalają przy odpalaniu (a chyba powinny) ale nie wiem czy ma to coś wspólnego.
- strasznie luźne biegi - skrzynia pracuje ładnie - nie wydaje żadnych odgłosów, biegi wchodzą łatwo - ale tylko wtedy kiedy uda mi się w niego trafić - rozrzut jak w starym jelczu - zupełnie nie wiem co to może być.
- podczas jazdy kiedy włączę nawiew da się wyczuć delikatnie kwaskowaty zapach - czy to nie jakiś problem z układem chłodzenia (uszczelką)? Temperaturę trzyma niby dobrze, nie kopci na dziwny kolor ale zapaszek podejrzany.
Przepraszam za ten przydługi post, o innych sprawach nie piszę, bo myślę, że poradzę sobie z nimi sam Dzięki za odp. i pozdrawiam