Witam spotkałem się z dziwnym problem kupiłem sobie golfa3 i chciałem sprawdzić ile pali zatankowałem do pełna bo wskazówkę miałem na pierwszej białej kresce. weszło 35 litrów czy to nie za mało. Przejechałem niecałe 100 km wskazówka spadła o 1 kreskę pojechałem zatankować i...........zdziwienie zatankowałem 13 litów co według mnie jest raczej nie możliwe. Pytanie moje jest następujące czy dolego coś mojemu autku czy na stacji zrobili mnie w ch..a?
amator, bardzo dziwne no chyba że coś jest nie tak z pulsatorem czy jak to tam się zwie nie mam pojęcia chodzi oto coś co nalicza kilometry może to ustrojstwo szwankuje i tak w rzeczywistości przejechałes 200km piszesz w dziale disla rozumie że silnika na rope bo jak benzyna to wszystko możliwe
tak dieselek mam go od tygodnia i jestem bardzo zadowolony ale wracając do tematu jak go kupiłem i zatankowałem za 70 zł to przejechałem niecałe 200 kilometrów a teraz nie wiem co jest grane. Ilu litrom odpowiada mniej więcej jedna kreska na wskaźniku paliwa.
Teoretycznie to jest tak: pełna pojemność to 55 litrów i to należy dzielić na kreski małe lub duże, niestety wskazówka lubi się zawieszać i za bardzo nie ma co polegać (stąd te niecerpliwe pytania - jak zrobić kontrolkę rezerwy).
Natomiast w najgorszych warunkach i w silniku TD zużycie nie powinno przekraczać 8-9 litrów, dokładniej w temacie "Ile wam pali..."
Zico63, pomijając te kreski i koleda nalał do pełna zrobił 100km jak pisze i znowu lał do pełna i weszło mu 13lit mało tego pisał że wskazuwka spadła o jedną kreskie to wzystko sie zgadza oprucz spalania chyba cuś nie tak jak na disla
zwłaszcza że wcześniej z 70 zł zrobiłem niecałe 200 a kolega mi powiedział że może stało się tak dlatego że gdy lałem na początku mogła utworzyć się jakaś piana i ciśnienie blokowało dozownik a teraz jak tankowałem to dopiero dopełniłem do całości
No właściwie mogło tak być, pistolet blokuje gdy dojdzie do niego paliwo, zamoczy się, ale także w formie piany, a potem jeszcze sporo by weszło. Niech Kolega wlewa wolniej.
P.S. Ten kolega Kolegi to bardzo sprytny gość!
Szczerze? Pokazują po prostu tak jak dzisiaj się im podoba, czasem może łamie ich w kościach czy co, bo ja np. mając pełny bak widzę nagle 3/4 lub wiedząc że jest w baku góra połowa - pokazuje full. Spokojnie, co 600 km do pełna to będzie O.K.!