dziwna sprawa z termostem

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez lizardking » 7 cze 2008, o 22:12

W moim TDI temperatura silnika /cieczy/ nie wychodzila za 60 stopni więc wymieniłem sobie termostat. Stary tak z ciekawości wrzuciłem do wrzątku i nic się nie poruszył. Nasunęło mi się pytanie natury filozoficznej: skoro termostat zamyka wyjście cieczy na dól do kolanka prowadzącego dalej do dolnego zbiornika chłodnicy i otwiera się dopiero pod wpływem temperatury to silnik powinien mi się zagotowywać a nie niedogrewać. Jak to wytłumaczyć ??? Dodam że jeszcze nie sprawdziłem jak jest na nowym /wahlerze/.
Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
lizardking
Czytacz

Postprzez leopard » 8 cze 2008, o 02:33

termostat padł w pozycji otwartej i tak mu zostało ... whaller - ciekawe jak długo bedzie działał ... z tymi termostatmi jest różnie - w zalezności od kogo go masz (pochodzenie) - najlepiej brac ori z ASO - jedyne termostaty które nie kapryszą - o ile w silniku R4 wymienic nie jest trudno o tyle w V6 (a w V6 TDI szczególnie) wymiana termostatu to droga przez męke - a nikt chyba nie lubi robic tego samego 2 razy
leopard
Members

Postprzez lizardking » 8 cze 2008, o 15:40

jak mógł paść w pozycji otwartej jak zawór na dół jest zamknięty???
lizardking
Czytacz

Postprzez leopard » 11 cze 2008, o 16:16

o otwarciu nie decyduje pozycja termostatu a temperatura ... czynnik odpowiedzialny za otwieranie zaworu przestał działac kiedy zawór był otwarty ... jego pozycja montażu nie ma nic wspólnego z jego otwieraniem/zamykaniem
leopard
Members

Postprzez lizardking » 11 cze 2008, o 21:15

termostat który wyjąłem z auta nie różni się niczym od tego który jako nowy kupiłem w sklepie czyli jest ZAMKNIĘTY w kierunku dolnego zbiornika chłodnicy i nie otwiera się we wrzątku. Skąd więc zachowanie samochodu polegające na niemożności dogrzania silnika ?

wybacz kolego z góry ale nie wiesz za bardzo o co chodzi.
lizardking
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla