Zajrzałem na Wasze forum z nadzieją, że mi ktoś pomoże. To mój pierwszy post, więc witam serdecznie, ale do rzeczy... Podczas pracy mojego silnika ( 1.9 TD, rok 1995) w zakresie od 1900 do 2000 obr.pojawia sie dodatkowe wycie, poza tym kultura pracy idealna, małe spalanie, żadnych dodatkowych wibracji, przyspieszenie bez zmian itd. Jest to słyszalne w czasie jazdy, jak również podczas pracy na biegu jałowym i nie ma znaczenia czy przyspieszam w tym zakresie obrotów czy silnik z nich schodzi. Na głosność tego wycia ma wpływ temperatura silnika tzn przy 70 st. i poniżej jest minimalnie słyszalne, ale jest , a przy 90 st jest już dość intensywne. Zakres obrotów się nie zmienia - jest stały. Mechanicy bawią się we wróżki a ja za cholerę nie mogę wysłuchac skąd to wyje.
Niedawno wymieniałem pasek rozrządu z napinaczem, ale to zostało sprawdzone i jest ok. Z tego co mi wiadomo poprzedni właściciel przed sezonem zimowym zmieszał podczas wymiany dwa płyny chłodzące, prawdopodobnie różowy z niebieskim, więc czy tak nietypowe odgłosy może dawać pompa?
Mam swoje przypuszczenia, ale liczę, że ktoś miał taki problem i coś podpowie.
Pozdrawiam
cinek