Filtr paliwa zaleca wymieniac sie z taka sama czestotliwoscia jak pozostaly filtry (powietrza i oleju).
A bardziej obrazowo: czy zmieniasz majtki dopiero jak juz smierdza czy robia sie brazowe?
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
no wiesz kolego to moj pirwszy tdi także pytam bo niemam pojęcia co i jak. filtr wygląda ze moim zdaniem nie był tu jeszcze wymieniany heh bo sąorginalne opaski heh
Opaski o niczym nie swiadcza, a skoro dopiero co kupiles samochod to nie wiesz kiedy dokladnie byl wymieniany filtr, wiec polecalbym jego wymiane razem z innymi filtrami przed zima. A jak bedziesz go wymienial to najpierw go zalej do pelna (np. strzykawka) a dopiero pozniej próbuj odpalac klekota. W trosce o rozrusznik i akumulator.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
ja wymieniam nawet 2 razy w roku. Koszt nie jest przerazajacy a jakosc naszego paliwa wrecz przeciwnie. Jestem zdania ze raz w roku trzeba wymienic, tym bardziej przed zima. W benzynie jest inaczej. Tam rzadziej wymieniasz filtr.
P.s tak jak napisal kolega wyzejj, przy wymianie filtra nowy zalej ropa do pelna. Bedziesz to musial robic kilka razy bo bedzie sie nasaczal. Inaczej zapowietrzysz uklad i wyczerpiesz aq
ja przed zima zawsze wymieniam. mialem kiedys taka sytuacie ze zamarz mi ON ( 97r Włodawa) i spedzilem noc przy -27 C od tamtej pory zawsze przed zima.