Chciałbym zasięgnąć waszych opinii na temat przerobienia pompy 10tki,na 11tkę.
Kupiłem kompletną głowiczkę z tłkoroździelaczem i falą od kolesia,który sprzedaje takie komplety od pompy 11tki.Twierdzi on,że wymiana ori zestawu,na taki,jak ten przez niego oferowany,czyni z każdej pompy 11tkę.
Do pełni szczęścia trzeba jednak zmienić,podnieść ciśnienie wytwarzane przez pompę wstępną.
Oryginalnie pompa z afn-a ma max 12.1 bara przy 4krpm silnika.
Choć generalnie i bez tego też będzie to fajnie jeździło.
Przed zakupem dzwoniłem w tej sprawie do dobrego pompiarza i da się to zrobić,czyli przełożyć ten zestaw do mojej pompy,zwiększyć ciśnienie w pompie i musowo po zwiększeniu tego ciśnienia pobawić się z regulatorem wyprzedzenia kąta wtrysku.
Zapewnia mnie,że po takiej przekładce będę miał do dyspozycji 100tu procentowa pompę 11tkę.
Wg.tego,co mówił,to pompa 11tka montowana w 1.9 tdi(ale nie tylko,bo na tych pompach świat 11tek się nie kończy),różni się od mojej 10tki,tylko tym,co mam zamiar wymienić.
Trochę poszperałem i faktycznie,11tek jest od groma.
Wiem,że fala(tarcza oporowa) w takiej 11tce jest na bank wyższa,jak w 9tce z tdi,ale czy wyższa jest też od tej z 10tki,tego nie wiem.
Moja wygląda na wysoką(7.25mm),nie miałem jednak okazji porównać jej z falą od 10tki.
Co do średnicy tłkoroździelacza,to ma on 11mm,mierzone.
Co sądzicie o takiej przekładce,może już ktoś coś takiego zapodał?
Przyznam się,że miałem okazję pogonić afn-a na tak przerobionej pompie i zapinał okropnie.