Głowiczka ,tłokoroździelacz,fala-11mm

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez sagon » 29 gru 2010, o 23:44

Chciałbym zasięgnąć waszych opinii na temat przerobienia pompy 10tki,na 11tkę.
Kupiłem kompletną głowiczkę z tłkoroździelaczem i falą od kolesia,który sprzedaje takie komplety od pompy 11tki.Twierdzi on,że wymiana ori zestawu,na taki,jak ten przez niego oferowany,czyni z każdej pompy 11tkę.
Do pełni szczęścia trzeba jednak zmienić,podnieść ciśnienie wytwarzane przez pompę wstępną.
Oryginalnie pompa z afn-a ma max 12.1 bara przy 4krpm silnika.
Choć generalnie i bez tego też będzie to fajnie jeździło.

Przed zakupem dzwoniłem w tej sprawie do dobrego pompiarza i da się to zrobić,czyli przełożyć ten zestaw do mojej pompy,zwiększyć ciśnienie w pompie i musowo po zwiększeniu tego ciśnienia pobawić się z regulatorem wyprzedzenia kąta wtrysku.
Zapewnia mnie,że po takiej przekładce będę miał do dyspozycji 100tu procentowa pompę 11tkę.
Wg.tego,co mówił,to pompa 11tka montowana w 1.9 tdi(ale nie tylko,bo na tych pompach świat 11tek się nie kończy),różni się od mojej 10tki,tylko tym,co mam zamiar wymienić.
Trochę poszperałem i faktycznie,11tek jest od groma.

Wiem,że fala(tarcza oporowa) w takiej 11tce jest na bank wyższa,jak w 9tce z tdi,ale czy wyższa jest też od tej z 10tki,tego nie wiem.
Moja wygląda na wysoką(7.25mm),nie miałem jednak okazji porównać jej z falą od 10tki.
Co do średnicy tłkoroździelacza,to ma on 11mm,mierzone.

Co sądzicie o takiej przekładce,może już ktoś coś takiego zapodał?
Przyznam się,że miałem okazję pogonić afn-a na tak przerobionej pompie i zapinał okropnie.
AFN-185@377 ...było
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
sagon
Czytacz

Postprzez leopard » 30 gru 2010, o 03:24

przerabiaj - 11tka ma o ~ 40 mg wieksz wydajnosc od 10tki
leopard
Members

Postprzez sagon » 30 gru 2010, o 11:45

Z tego,co udało mi się wyczytać,to 11tka może wlać 64mm,podczas,gdy 10tka 51mg.Tak wynika z poniższego postu.
Ile w tym prawdy,nie wiem.

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=11972

Wydaje mi się,że przykładowo te 51mg zadane na 10tce będzie już z 11tką o wiele większą wartością,tak,czy nie?
Nie wiem,czy dobrze rozumuję,bo w tych sprawach mam marne doświadczenie.
Po przerobieniu na 11tę bez ruszania softu,mając te 51mg,biorąc pod uwagę jej większą wydajność będę miał te przykładowo 64,czy nadal 51?
Jak to jest??

Co do kwestii zwiększenia ciśnienia w pompie,to wiem,że między pompą z 1z,a taką z afn-a są aż 2 bary różnicy,to dużo.
Znalazłem w necie takie dane:

Pompa 1z
500rpm(pompy,czyli 1000 na silniku),ciśnienie od 6.00 do 7.40 bara
2000rpm,od 8.50 do 9.90 bara

Pompa afn
500rpm,od 8.10 do 9.50 bara
2050 rpm,od 10.50 do 12.10 bara

Biorąc pod uwagę niższą falę,słabsze sprężyny odpychające i mniejsze ciśnienie,to faktycznie te pompy w 1z szału nie robią.
Jednak wystarczyło by tylko podnieść ciśnienie,a z pewnością było by już lepiej.
Ponoć wystarczy zapodać fale od afn-a i pompa dużo zyskuje na wydajności.
Tak bynajmniej mówił mi gość,który takie przekładki robi dosyć często,pompiarz.

Nie wiem,jakimi ciśnieniami dysponuje ori 11tka-107J montowana fabrycznie w naszych tdi,ale to nie problem,bo pompiarz sprawdzi to w katalogu.
Gdyby pomiędzy afn-owską,a ori 11tką(w co wątpię,bo 11tka w 1.9 tdi różni się od afn-owskiej ponoć tylko tłoczkiem) było dajmy na to,te 2 bary różnicy,to podejrzewam,że po zwiększeniu ciśnienia byłoby już ciekawie.
Nawet gdyby nie było żadnej różnicy,to i tak można delikatnie podnieść ciśnienie,w granicach rozsądku oczywiście.
Choć z drugiej strony,jak na 1.9 tdi,silnik z pompą 107j nie dysponuje fabrycznie jakąś powalająca mocą.
Być może to zasługa softu,albo wtrysków,nie wiem.
Są jednak silniki wolnossące,z pompą 11tką,których pojemność nie przekracza dwóch litrów,a mają prawie identyczną moc,jak 1.9 tdi z taką samą pompą,11tką.

Wiem też,że dużo pomaga,nawet w przypadku pompy 9,10tki dodatkowa zewnętrzna pompa paliwa montowana na przewodzie paliwowym.
Pomaga zdecydowanie każdej pompie w zaciąganiu paliwa,sprawiając,że pompa "skupia się" wyłącznie na jego tłoczeniu.
Daje to przyrost mocy i momentu,przez wielu już sprawdzony i polecany sposób na poprawę osiągów.
W pompach 11tkach zapobiega ona tzw.czkawce,która często jest przypadłością silników 1.9 tdi z zamontowaną tak wydajną pompą.
Zwiększone zapotrzebowanie na paliwo,jak ma to miejsce przy11tce,powoduje,że pompa nie otrzymuje odpowiednie ilości paliwa.
Winę za to ponoszą cienkie przewody paliwowe.
Montaż tej pompy paliwa powoduje,że pompa wtryskowa nie ma problemów z otrzymaniem odpowiedniej ilości paliwa,co procentuje większą mocą sinika.
Sprawdzone na hamowni.
AFN-185@377 ...było
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
sagon
Czytacz

- - - We Wrocławiu operator internetu Airmax dostarcza ultraszybki światłowód operator Airmax na terenie miasta i okolic, opcja internetu stacjonarnego oraz bezprzewodowego.

Powrót do Silniki diesla