Moderator: Moderator
karolulewicz napisał(a):Witam mam pytanie do was odnośnie posiadam golfa III 1.9 zwykły diesel i mam taki problem z nim Jak zimny pali na dotyk ale problem pojawia się gdy jest ciepły w tedy po kręceniu rozrusznikiem ciężko pali ok 5 sekund jeżeli cofnę kluczyk i ponownie zakręcę pali na dotyk .Dodam że jeżeli mi zgaśnie np gdzieś na skrzyżowaniu to od razu pali problem pojawia się jak postoi z 2 -3 minuty .Zauważyłem jeszcze że jak odłączyłem czujnik temperatury to w tedy grzały mi świece na ciepłym silniku i odpalił na dotyk .Dziki za wszelkie podpowiedzi .W czasie jazdy nic sie nie dzieje aby auto samo gasło itd .
to ja mam pytanko nt. 1.4D oznaczenie 1W ( zwykły wolnossak ) w polo 86c2f. Czy tak jak w 1.9D tak i w 1.4D świece grzeją tak samo długo niezależnie od temp. silnika?slawek5t napisał(a):w 1,9 D świece powinny grzać przez cały rok nie zależnie od temperatury
to ja założę wyłącznikPiaggio napisał(a):Grzanie świec zależne jest od temperatury silnika!! jeżeli jest zimno grzeją dłużej, a jeżeli silnik jest ciepły- ma powiedzmy te prawie 90' to po przekreceniu kluczyka lampka od swiec żarowych powinna zapalic sie tylko na chwile
u mnie są dwa 2-pinowe czujniki w króćcu wody, jeden od wskazań na liczniku, drugi ... chyba od sterowania przekaźnikiem świec ... Albo ja mam walnięty czujnik ( choć był wymieniany na jakis zamiennik - zero efektów - grzeje tak samo długo ), albo walnięty przekaźnik świec żarowych ...Piaggio napisał(a):Za grzanie świec odpowiada czujnik temperatury- który znajduje sie przy bloku silnika i ktory odpowiada rowniez za wskazanie temp. na liczniku, to on przekazuje informacje czy silnik jest zimny/ciepły i czy włączyc grzanie swiec i na jak długo.
Piaggio napisał(a):prezesik25, nie wiem jak jest w 1.4D wyżej opisałem jak jest u mnie w TDI-ku gdzie jeden czujnik (temperatury) spełnia chyba 3 role- wskazuje temp na liczniku, załącza włąsnei świece i chyba( nie jestem pewien) ssanie- za to jak długo grzeją świece odpowiada czujnik- u Ciebie któryś z tych dwóch- ale który tego Ci nie powiem bo nie wiem, tak czy siak jeżeli silnik jest ciepły nei powinny sie one włączyć. Może spróbuj z tym przekażnikiem podmienic.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości