Witam, w moim golfie3 1.9td łacznik odmy i pokrywy zaworów poluzował sie i pluje olejem. Wymienić go na nowy czy trzeba go przykleić czymś? Proszę o rade bo z silnika zrobił się murzyn:D
Gumowy łącznik odmy z głowicą wyskoczył i wygląda to tak: Odme do gumowego łącznika przykręca się opaską ale nw w jaki sposób łącznik ma byc przymocowany do pokrywy zaworów żeby nie był luźny.
A może z innego powodu robi się zbyt wysokie ciśnienie pod tą pokrywą i dlatego tak perfidnie pluje? Autko kupiłem pare dni temu więc nw co sie z nim działo wcześniej, lecz od razu po zakupie wszystko było czyste, później dopiero jak nabiłem jakies 20km to okazało sie ze wszystko jest upierdzielone w oleju
Ostatnio edytowano 21 lis 2013, o 22:52 przez piotrekp021, łącznie edytowano 1 raz
na pokrywie zaworów jest taka blaszka (zaznaczone na zdjęciu)
a ten łącznik (guma) ma płaski otwór właśnie na tą blaszkę jeśli jest nie założona ta guma na tą blaszkę (uchwyt) to ciśnienie wyrwie gumę z pokrywy i będzie waliło olejem
Dzięki za radę, jutro zakupię nowy i postaram się wymienić. Dzięki za rade z tym uchwytem nie wpadł bym na to choć zastanawiałem się do czego on służy:) Jutro założę i zdam relacje.
[ Dodano: 2013-11-24, 13:34 ] Kupiłem nowy i założyłem tak jak wyżej radziliście i nadal olej dookoła. Spróbuje to czymś przykleić:)