Jak sprawdzić czy jest napięcie na świecac żarowych??

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Franc » 7 sty 2009, o 13:40

Moja pierwsza zima z dieslem :-o
Wymieniłem 3 z 4 świec na nowe oryginały z VW (jedna się nie da wymienić).
Jak było ciepło to palił świetnie ale -2C to już już magiczna wartość i jest trudniej.
Dziś rano przy -18C miałem problem zupełny z odpaleniem, bo sądziłem że wystarczy 5 krotne podgrzanie, a potem nie chciał zaskoczyć albo zaskakiwał i z natychmiast gasł.
W efekcie po kolejnych 5 kręceniach i w sumie 10 podgrzaniach, z wydatną pomocą rozrusznika odpalił.
Odpalił, ale na początku chodził wyjątkowo nierówno - znaczy nie wszystkie tłoki. Po kilku sekundach się wszystko uspokoiło.
To normalne tak zapalać w zimie?Przecież TDI ma podobno łatwy rozruch.
Szczerze mam podejrzenia że nie wszystkie 3 świece grzeją i przez to te problemy.

Może prąd mi nie dochodzi na wszystkie ze świec? Co wy na to? Jak to sprawdzić? ECU?

Poradźcie coś. :)
P.S. Przebieg 215 tys km. Raczej prawdziwy.
Franc
Czytacz

Postprzez robercik » 7 sty 2009, o 13:52

to jest tdi?
robercik
Badacz tematu

Postprzez Franc » 7 sty 2009, o 14:25

Tak, TDI, no chyba nie pada mi silnik, bo nie powienien.??
Franc
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 7 sty 2009, o 14:34

Franc, jeśli jest to TDI to VAG z tym silnikiem porozmawia i pokaże co jest nie tak może sterownik grzania świecami wysiada ale to pokaże VAG jak podepniesz auto na komputer
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 7 sty 2009, o 16:19

Prosty ale nie całkiem miarodajny sposób to odpięcie kabli zasilających ze świec i sprawdzenie kawałkiem kabla prosto z akumulatora czy każda świeca pobiera prąd. Łączymy po jednej świecy i przy dotykaniu kabla do plusa akumulatora powinno być widać lekkie zaiskrzenie czyli pobranie napięcia. Można też sprawdzić duzo bezpieczniej - podłączając żaróweczkę kontrolną jednym końcem do plusa a drugim do każdej, pojedynczo, świecy - ma zaświecić.
Napisałem na początku, że to nie całkiem miarodajny sposób bo świeca prąd może pobierać ale być normalnie uszkodzona w inny sposób i też nie działać. Na rysunku (z książki o VW Polo) widać np. wypaloną świecę, pobiera prąd ale nie pracuje jak powinna, przyczyną może być np. uszkodzony wtryskiwacz. Czyli - wiele różnych możliwości.
Obrazek
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

- - -

Powrót do Silniki diesla