kontrolka oleju i ładowania

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Kuba018 » 4 kwi 2011, o 12:52

Witam wczoraj podczas jazdy zaczeła mrugać kontrolka od ciśnienia oleju silnikowego, oraz jednoczesnie zapaliła się kontrolka od ładowania. Po sprawdzeniu czujników ciśnienia oleju okazało sie ze sa one sprawne, olej w silniku też oczywiście jest. Jednak kontrolka oleju dalej mruga a od ładowania świeci. Silnik to 1,9 D. Prosze o pomoc z góry dzięki ;-)
Kuba018
Czytacz

Postprzez łukasz194 » 4 kwi 2011, o 14:00

sprawdź alternator ;-) ładowanie itp ..
łukasz194
Berbeć

Postprzez Kuba018 » 4 kwi 2011, o 14:52

ładowanie było ale dzisiaj padło wraz z obrotomierzem. Licznik był przekładny i jest to samo świeca te 2 kontrolki i nie działa obrotomierz .
Kuba018
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 4 kwi 2011, o 15:48

zerknij z tyłu w skrzynke bezpieczników i popraw wszystkie wtyczki
z boku sa takie białę plastiki wypnij skrzynke wyjmiesz na duł
wszystkie wtyczki są zabezpieczone taką zasówką w boku sprubuj ją odsunac i poruszaj wtyczkami po kolei i poskłądaj tylko ostrożnie bo można zwarcie zrobic
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez mati12fs » 6 kwi 2011, o 14:06

Kolego najszybciej będą to szczotki z regulatorem napięcia do wymiany można wymienić bez zdejmowania altka jakieś 10 min roboty albo przebicie na stojanie.
mati12fs
Berbeć

Postprzez Kuba018 » 6 kwi 2011, o 22:15

jeden problem zniknął wymieniłem cały alternator, ponieważ pierścienie po których chodzą szczotki były wytarte aż do izolatora :shock: , ładowanie jest ale nadal nie działa obrotomierz, oraz świeci się ta kontrolka od oleju, mimo iż czujniki, wskazują, żę jest ciśnienie. Czy posiada ktoś instalacje obwodów odpowiadających za prace tych wskaźników ?? Bo w pewnym momęcie gdy dodałem gazu, obrotomierz zaczął działać i kontrolka przestała migać, ale niestety po chwili znów to samo. Mozliwe, że porostu nie ma styku w którymś miejscu.
Kuba018
Czytacz

Postprzez Pascal » 15 kwi 2011, o 00:32

sprawdz kostke i kable przy alternatorze ;-) napięcie czy kable nie sa wytarte itd...
Pascal
Members

Postprzez robercik » 15 kwi 2011, o 17:56

sprzedaj go
robercik
Badacz tematu

Postprzez mck124 » 18 kwi 2011, o 16:27

Kuba018 napisał(a):jeden problem zniknął wymieniłem cały alternator, ponieważ pierścienie po których chodzą szczotki były wytarte aż do izolatora :shock: , ładowanie jest ale nadal nie działa obrotomierz, oraz świeci się ta kontrolka od oleju, mimo iż czujniki, wskazują, żę jest ciśnienie. Czy posiada ktoś instalacje obwodów odpowiadających za prace tych wskaźników ?? Bo w pewnym momęcie gdy dodałem gazu, obrotomierz zaczął działać i kontrolka przestała migać, ale niestety po chwili znów to samo. Mozliwe, że porostu nie ma styku w którymś miejscu.

W moim mk3 to samo się dzieje :-D tylko nie cały czas jak u Ciebie. Czasami tak mam że pale silnik i obrotomierz nie wskazuje i pali się kontrolka od oleju po czym chwile pochodzi dam gazu i wszystko powraca do normy :-) Ale u mnie to jest właśnie altek jak wymieniałem łożyska to już nie było na jednej szczotce komutatora :-| ale tak złożyłem i jeżdżę. :-P
mck124
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla