Kontrolka świec szybko gaśnie

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez wojtas3 » 8 sty 2009, o 15:00

Witajcie
Mam problem z kontrolką świec żarowych, a mianowicie:
Odkąd pamiętam, gdy kupiłem auto ta kontrolka (spirala) gasła bardzo szybko. Myślałem wtedy, że po prostu grzanie świec nie jest konieczne, bo jest ciepło. Ale nawet teraz przy kilkunastostopniowych mrozach kontrolka gaśnie w zasadzie w pół sekundy po przekręceniu kluczyka. Gdybym od razu przekręcił kluczyk to pokręcę chwile rozrusznikiem, silnik zapali, ale wytelepie samochodem dość konkretnie i dopiero po jakiejś chwili się uspokoi. Nauczyłem się (czytając forum), że trzeba czekać na "cyknięcie", dlatego też po przekręceniu kluczyka czekam odpowiednio długo, aż usłyszę to "cyk" i wtedy zapalam i już jest ok, nic nie telepie i chodzi wszystko równo. Wiadomo, że to nie jest jakiś wielki problem, bo wygląda na to, że świece grzeją prawidłowo, ale chce zapytać dlaczego ta kontrolka tak szybko gaśnie i co może być tego przyczyną? Może to jakaś błahostka? Jakiś czujnik, który mógłbym np sam wymienić i by wszystko działało ok.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

Pozdrawiam
wojtas3
wojtas3

Postprzez leopard » 8 sty 2009, o 15:08

sprawdź VAG'iem jaką temperaturę pokazuje czujnik płynu chłodzącego ...
na zimnym silniku (najlepiej rano) powinien pokazywac temperaturę zblizoną do otoczenia
leopard
Members

Postprzez wojtas3 » 8 sty 2009, o 15:19

Ok. Sprawdzę to w sobotę rano.
A gdzie tego mniej więcej szukać w VAG-COMie?
I jakie są możliwe scenariusze? Tzn co może być pokazane?
wojtas3

Postprzez leopard » 8 sty 2009, o 15:28

01->08->007 (o ile dobrze pamiętam)
podane masz temperatury paliwa/powietrza w kolektorze dolotowym/płynu chłodzącego ...

czujnik temp płynu chłodzącego może pokazywac że auto jest nagrzane ...
leopard
Members

Postprzez wojtas3 » 8 sty 2009, o 15:51

Rozumiem, że wtedy walnięty jest ten czujnik temperatury...tak? Gdzie takowy się znajduje (nie obrażę się za fotkę;)), jak wygląda, ile kosztuje??
wojtas3

Postprzez Golfik1986 » 8 sty 2009, o 19:00

ja powiem tak ze mialem podobny objaw i wynikiem tego bylo to ze padly mi 4 swiece i tesh mi odrazu gasla a teraz po wymianie pali sie dluzej
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez robercik » 8 sty 2009, o 20:46

ja nie patrze w tym samochodzie na kontrolke tylko slucham kiedy kliknie przekaznik,slychac wtedy nawet jak wentylator od nadmuchu zaczyna szybciej chodzi jak wylaczaja sie swiece a ta kontrolka w tym typie to jakas kpina
robercik
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki diesla