kontrolka swiec zarowych nie gasnie

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez diego215 » 10 kwi 2011, o 19:09

Witam!
Szukałem w necie od piątku odpowiedzi na moj problem z moim golfem i nic.
Problem polega na tym ze,auto kreci a nie odpala i swieci sie bez przerwy kontrolka swiec zarowych.
Sprawdzilem przekaznik nr.18 (od sterowania silnikiem czy cos takiego) i przekaznik nr.167(od swiec zarowych) i bezpiecznik tasmowy pod maska(wymienilem na nowy).I nic to nie pomogło.
Dodam jeszcze ze po włączeniu zapołonu przekaznik nr.18 włacza sie sie(klika)ale sie nie rozłancza.
przekaznika od swiec wogole nie słychac(a jest dobry bo sprawdzałem w innym aucie)
Jesli Wasza odpowiedzia jest podłaczyc pod komputer to moze jakas porada jak podlaczyc go na krutko zeby odpoalil i dojechal do mechanika.
Sorrki za moia pisownie i czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam!
diego215
Berbeć

Postprzez leopard » 12 kwi 2011, o 07:37

mniemam ze twój 1Z to 94 rocznik ... w tym przypadku brak zasilania ECU objawia sie ciaglym swieceniem kontrolki swiec zarowych - sprawdz przekaznik z numerem 109 idz po kablach zasilajacych ECU - byc moze masz gdziesz przerwe na jednym z kabli zasilajacych
leopard
Members

Postprzez prezesik » 12 kwi 2011, o 13:01

diego215 napisał(a):Sprawdzilem przekaznik nr.18 (od sterowania silnikiem czy cos takiego) i przekaznik nr.167(od swiec zarowych)
jak sprawdziłeś przekaźnik świec żarowych?
U mnie w polo 86c2f (silnik 1.4D) żarzyła się kontrolka świec żarowych, aż za którymś razem nie świeciła się wogóle, a świece non stop grzały. Okazało się, ze zamókł przekaźnik świec żarowych, w min zrobiło się zwarcie i szlag trafił cały moduł w nim zawarty.
Kupiłem nowy przekaźnik świec żarowych za 30 zł (zamiennik) i wszystko hula.

Wg mnie powinieneś wymienić ten przekaźnik lub na próbę przełożyć od innego TDi.

Pozdr.
prezesik
Members

Postprzez diego215 » 12 kwi 2011, o 20:02

prezesik25 napisal;
jak sprawdziłeś przekaźnik świec żarowych?

najpierw kupilem nowy zamiennik a pozniej sprawdzalem na innym golfie jeden i drugi.
I ten stary przekaznik i ten nowy dzialaja.

[ Dodano: 2011-04-12, 23:21 ]
Silnik z tego co dowiedziałem sie wczesniej na forum to 1Z rocznik w dowodzie '95 ,szyby '95 i kilka innych rzeczy.Poza tym chyba masz racje ze to '94.
Ja sprawdzalem przekażnik nr.18 bo myslalem ze to on jest od sterowania silnikiem,a on jest od "zwilnienia styku X"(nie wiem co to ,ale tak pisze na schemacie).
Jutro sprawdze ten z nr.109 i mam nadzieje ze poskudkuje.

[ Dodano: 2011-04-15, 22:54 ]
leopard napisał(a):sprawdz przekaznik z numerem 109

Po wyjeciu przekaznika 109,sciaglem jego obudowe(z zapachu wydawal sie spalony)jak sie dluzej przyjzalem to nozka nr.30 ruzala sie.na plytce widoczne bylo pekniecie cyny wokol wlutowania tej nozki.Poprawilem lut i dziala.Nawet chyba lepiej niz przedtem ,bo kontrolka zapala sie z zaplonem i po czasie gasnie.Przedtem po przekreceniu kluczyka kontrolka mrugla raz po czym zapalala sie na 2-3 sekunty i gasla.
Deki za pomoc!
diego215
Berbeć

- - - części toyota warszawa - Icartaxi - www.icartaxi.pl

Powrót do Silniki diesla