łapka od napinacza czy cos takiego ?????

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez robertd21 » 26 lis 2008, o 20:34

hej pomózcie byłem u mechanika żeby wymienił mi napinacz paska klinowego kupiłem nowy bo tamten był juz w takim stanie ze wcale nie napinał wiec wczesniejszy właściciel zamiast kupic nowy to postanowił wygiac najprawdopodobniej od palnikiem ten pret w kształcie litery L do którego jest przykrecona rolka napinajaca paski a zdrugiej strony wchodzi on w napinacz żeby ten stary jeszcze troche napinał i teraz nowy nie pasuję bo pret jest wygiety mechanik odgiał go spowrotem troche i jakos na siłę załoozył ten nowy ale teraz strasznie mi głosno chodzi silnik fachowo ta łapka nazywa sie chyba ramię napinacza (tak wogóle to w tym moim Golfie dislu to mówia że jest dziwne rozwiazanie bo w innych te paski sa napinane przez alternator a tu porzebny jest osobny napinacz)sprawdzałem w sklepach i mówia mi że takiego czegos nie produkuja bo to sie nie psuję jest tak mocne (chyba ze sie wygina pod temperatura ten pret) i teraz musze dostac ta łapke czy ktos mógłby mi cos poradzic albo moze by miał gdzieś taki po starym Golfie ?
robertd21
Berbeć

Postprzez pablomed » 26 lis 2008, o 21:20

No fakt, nie słyzałem żeby ten pręt ktoś giął. Też trafiłeś na pomysłodawcę.Dokupuje się albo samą rolkę, albo sam napinacz po przeciwnej stronie pręta. Sama rolka przecież jeśli jest zużyta to hałasuje ale nie zmniejsza naciągu, bo za to odpowiada napinacz po drugiej stronie pręta. O ile piszemy o typowym napinaczu, taki masz? http://allegro.pl/item485828498_vw_golf ... atyza.html
pablomed
Members

Postprzez robertd21 » 26 lis 2008, o 21:26

ok dzieki własnie kupiłem ten nowy napinacz a ten pręt temu mechanikowi pekł i go pospawał i tera on jest w opłakanym stanie i zaczał mi duzo głosniej chodzic silnik i co ja mam teraz zrobic z tym ?

[ Dodano: 2008-11-26, 20:57 ]
a czy ten pret ma jakies rozmiary do danych typów golfa czy do zwykłago disal jest inny niz do turbodisla i czy mógłbys mi np sprzedac sama ta łapke ?

[ Dodano: 2008-11-26, 20:59 ]
moze mi ktos pomóc w zdobyciu tej łapki i odpowiedziec dlaczego teraz na tym nowym napinaczu auto chodzi głośniej niz na tym starym?
robertd21
Berbeć

Postprzez leopard » 27 lis 2008, o 00:59

poszukaj na allegro firmy MIKO - to szrot w szczecinie - na 100% będa mieli taki napinacz ... qp originał na szrocie i po problemie - co do hałasów - musisz zrobić 2 rzeczy - wymienić napinacz - do tego w uchwycie są tuleje teflonowe - to one w 80% przypadków powodują hałas - wymień je na nowe - dostaniesz takie tuleje na allegro - kosztują ~20 PLN ... no i sama rolka - sprawdzał ktoś czy rolka jest dobra - czy przypadkiem łozysko rolki nie hałasuje ??
leopard
Members

Postprzez robertd21 » 27 lis 2008, o 21:37

ok sprawdze to narazie potrzebuję nowa łapke tylko bo rolka i napinacz jakos mi na tej starej załozył wiec nowa rolka i nowy napinacz jest tylko boje sie o ta łapke bo była juz spawana raz i z tysiac razy wyginana pod temperatura :) a mam pytanie w jakim uchwycie sa te tuleje ?
robertd21
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla