Siemka! Mam taki nietypowy problem otóż maksymalna temperatura do jakiej mi sie golfina grzeje to 90 stopni i nawet ne włącza się wentylator ( 10 min chodzil na postoju i nic), jak jezdze po mieście to temperatura wacha się w granicach 75 - 85. Czy to normalne by byla taka temperatura i wentylator nawet przy 90 sie nie włanczal?? troszke mnie to martwi
tak tak, wiem ze normalna ale chodzi mi o to ze chyba czasem powiniem sie wentylator włączyć, a do tej pory to mi sie nie udało (max 90*) , nie żebym narzekał ale ... sie martwie
Aro napisał(a):Wentylator sie załącza dopiero przy ok. 100
nie przy 100°C tylko przy 92°C ale to szczegół
hooki, u Ciebie jest wszystko w porządku, poprostu masz sprawny układ chłodzenia i tyle więc się z tego ciesz chociaż zastanawia mnie ta niska temperatura w czasie jazdy - teoretycznie poniżej 85 nie powinna spaść no chyba że masz termostat z dziurką
ta niska temp... to napewno termostat miałem tak ale sam się naprawił i jeeeeeest ok
a co do wentylatora to ja mim gofrem smigam od 4 latek i załączył sie może ze 3 razy
nie masz sie czym martwic
Witam! Teraz zrobiło się zimno i zauważyłem że temperatura rusza do góry dopiero po 5-7 km! Powoli idzie do góry ale potem stoi na 90°C i ani drgnie. Czy może to być termostat (może i na mojego przyszedł czas?) czy te TDI tak robią w zimie? Jutro jeszcze sprawdzę jak jest z wężami do chłodnicy ale gdyby to byl termostat to by w zimie mocno niedogrzał?
Wiadomo że im niższa temp otoczenia tym silnik sie dłużej grzeje Zico63 jeżeli temp dochodzi do 90 i stoi to moim zdaniem jest wszystko ok. U mnie teraz tez po ok 5km dopiero idzie strzałka do góry