Witam wszystkich, od jakiegoś czasu męczy mnie ten problem, że po wymianie wszystkich filtrów i oleju auto na następny dzień zaczęło szarpać w granicach 2000 obr, a 4000 obr. Wymieniłem zaworek zwrotny w filtrze paliwa bo stary przepuszczał i szarpanie przestało, ale wydaje mi się że samochód ma jakby mniej mocy. Gdy odbywałem jazdę próbną no to auto leciało ładnie, teraz jakoś po tym szarpaniu wydaje mi się że nie jedzie tak jak na początku. Fakt że człowiek jak jeździ dłużej to się przyzwyczaja, ale jednak wiem że szedł lepiej, i po tym szarpaniu jakoś mam dziwne uczucie mniejszej mocy, wcześniej auto się zbierało, a teraz jakby mniej. Przypomnę że auto to VW Golf 3 1.9 TDI 90 KM 1994/1995r.. Jak myślicie co może być tego przyczyną? Dodam że auto nie dymi, tylko przy odpaleniu jest lekki dymek ale to normalne na zimnym silniku, jak przy gazuje mocniej na zimnym to puści też lekki czarny dymek co też jest normalne, po chwili przestaje. Co to może być? zapchany katalizator? zły kąt wtrysku, czy może przyzwyczajenie przez co już się nie czuje tej mocy jak na początku?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi