Moc od 2800 obr

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Moc od 2800 obr

Postprzez mihmih » 27 kwi 2009, o 10:53

Witam,
ostatnio sprawdzałem z elektronicznym obrotomierzem. Dokładnie od 2800 obr Autko dostaje porządnego kopa. Przy okazji puszcza niezłą chmurkę dymu. W niższym zakresie obrotów też przyspiesza jednak nie tak gwałtownie.
Czy to normalne ? Czy da się tą moc rozłożyć bardziej równomiernie ? 2800 to już głośno a w codziennej jezdzie trzymam się raczej 2000-2500 obr.
Macie jakieś sugestie ? Może zmniejszyć/zwiększyć doładowanie (k14) ? Pin ustawić inaczej ?
Pozdrawiam
Artystyczne lakierowanie motocykli i samochodów
mihmih
Czytacz

Moc od 2800 obr

Postprzez morsdicti » 27 kwi 2009, o 23:52

ten silnik osiąga 150Nm przy 2400 obr/min .... to jest jego maksymalna moc :) nie zależnie czy ma 75 czy 105 PS :) akurat to że osiąga tą moc Twoim zdaniem przy 2800 obr/min to może być tylko Twoje odczucie .....

raczej w takim silniku jakim dysponujesz za dużo do poprawienia nie masz :) mało skomputeryzowana praktycznie bliźniacza jednostka do 1Y dużo z tego nie wyciśniesz :)

Chcesz ustawić cokolwiek inaczej niż jest to przewidziane fabrycznie licz się moim zdaniem z pewnymi wyrzeczeniami na rzecz spalania itd. ... jeżeli chodzi akurat o tą jednostkę :) ja Ci powiem tak mi mechanik dla jaj ustawił pompe (ja się na tym nie znam ale jakoś ustawił) tak, że jak wsiadłem w swojego 1.9D to szedł jak rakieta :) ...... ropa też szła jak rakieta z baku .....
morsdicti
Members

Postprzez mihmih » 28 kwi 2009, o 08:53

Tak jak pisałem to nie jest odczucie gdyż sprawdziłem to z elektronicznym obrotomierzem. Za każdym razem gdy pojawiało się 2800 auto dostawało porządnego kopa (sprawdzone w mieście i na trasie). Max moment przy 2400 ok ale on też nie pojawia się nagle. Zaczyna mnie zastanawiać czy po prostu grucha turbiny nie jest rozregulowana, zapieczona lub może coś z pompą. Co do spalania to jest w normie. Tylko jak wszyscy piszą że najlepiej te autka zbierają się w zakresie 2000-2500 to u mnie tak nie jest i nie wiem dlaczego. Dawki paliwa nie mam raczej za małej bo jak mu wygarne to widać w lusterku ;)
Artystyczne lakierowanie motocykli i samochodów
mihmih
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla