Mruczy przy ruszaniu i hamowaniu?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez bendi86 » 7 lut 2012, o 22:12

Panowie jaki może być powód 1,9 td mruczy jakbym jechał na za wysokim biegu jak ruszam, ale przy wciśniętym sprzęgle i równoczesnym hamowaniu również tak się dzieje a wiem że skrzynia wtedy rozłączona jest. Dla mnie dziwne, wcześniej nie występowało to zjawisko. Proszę o pomoc.
bendi86
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 7 lut 2012, o 22:28

Któraś poduszka pod silnikiem to robi. U mnie też tak jest.
Wymieniam w tym tygodniu.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bendi86 » 7 lut 2012, o 22:54

Sprawdziłem naciskając alternator, rzeczywiście silnik ma luzy i to dość spore, która to może być? Można podać jakieś linki na allegro całego kompletu który będzie mi pasował ? Tam są chyba trzy poduchy prawda ? rok '92 silnik 1.9 td AAZ. Z góry dziękuję.
bendi86
Badacz tematu

Postprzez MTi » 8 lut 2012, o 00:22

tak są trzy .. 1 z przodu druga za skrzynia [ te dwie widac bez gimnastyki ] i trzecia spojrz z lewej strony za turbina ; p .
Ale nie polecam jednak kupować nowych zamienników. tak jak zrobiłem to ja. xd trzepie mocniej ... jak ktoś tu mądrze napisal lepiej oryginał używany .. [ chyba ;p ] albo mowa tez była ze " Febi " niby sa dobre. ja trafiłem na jakies torpany. nie myslalem przy kupnie ze może być jakaś różnica.. guma to guma.. ;p a i co jeszcze powiedzieć mogę ;d Wymiana 2 pod silnikiem to kwestia naprawdę kilku minut. problemy zaczynają sie z poduszka pod skrzynia biegów która jest ponoc olejowa? bo przy zmiania poduszki pod skrzynia.. męczyłem sie dzień az w końcu ktos mi pokazał jak to zrobic [ zdemontować wybierak od biegów i tą metalową cześć która go trzyma 2-3 sruby 13 ;p ] i wtedy poszlo jak z .... ; )

[ Dodano: 2012-02-07, 23:27 ]
bendi86 napisał(a):Sprawdziłem naciskając alternator, rzeczywiście silnik ma luzy i to dość spore, która to może być? Można podać jakieś linki na allegro całego kompletu który będzie mi pasował ? Tam są chyba trzy poduchy prawda ? rok '92 silnik 1.9 td AAZ. Z góry dziękuję.

skoro alternator to wg mnie wlasnie ... po skrzynią.. spróbuj za nia złapać i pociągnąć do góry ^ xd u mnie sie normalnie dało podnosić ; D
MTi
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 8 lut 2012, o 00:41

Tak jak pisze MTi,
MTi napisał(a):skoro alternator to wg mnie wlasnie ... po skrzynią.. spróbuj za nia złapać i pociągnąć do góry ^ xd u mnie sie normalnie dało podnosić ; D

Nacisnij alternator i zobacz czy silnik sie unosi nad tą poduszką (od strony kierowcy.)
One lubią się zrywać. U mnie tak się stało- po jutrze chyba jade na wymianę.
Kupiłem Lemforder, koszt 95 zł, ponoć bardzo dobra.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bendi86 » 13 mar 2012, o 17:24

Kupiłem właśnie gumę topran made in germany, możecie podać jakiś link jak to zrobić jakaś foto porada bo nie mogę znaleźć. Rzeczywiście to pod skrzynią biegów.
bendi86
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 13 mar 2012, o 17:57

1. odkrecasz srube po środku.
2. odkrecasz 2 sruby po bokach.
3. podnosisz silnik
4. wyciagasz poduszke
5. zakladasz nową
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bendi86 » 21 mar 2012, o 16:26

Dziękuję za pomoc. Poduchę oczywiście wymieniłem, pomógł oczywiście kliknąłem. Tak jak mówił MTi musiałem zdemontować wybierak ponieważ za żadne skarby nie chciała wyjść nie inaczej jak otworem po wybieraku...przy czym dostał on smaru i chodzi jak nowy. Poducha która tam siedziała była oryginalna i miała oberwaną gumę od góry przy tym metalowym łożu, smaru już tam nie było. Kilka słów po jeździe próbnej- chyba żałuję że kupiłem topran niby niemiecka ale troszkę pomrukuje delikatnie, może się wyrobi ułoży ale pewnie nie.
bendi86
Badacz tematu

Postprzez MTi » 22 mar 2012, o 00:21

bendi86 napisał(a):Dziękuję za pomoc. Poduchę oczywiście wymieniłem, pomógł oczywiście kliknąłem. Tak jak mówił MTi musiałem zdemontować wybierak ponieważ za żadne skarby nie chciała wyjść nie inaczej jak otworem po wybieraku...przy czym dostał on smaru i chodzi jak nowy. Poducha która tam siedziała była oryginalna i miała oberwaną gumę od góry przy tym metalowym łożu, smaru już tam nie było. Kilka słów po jeździe próbnej- chyba żałuję że kupiłem topran niby niemiecka ale troszkę pomrukuje delikatnie, może się wyrobi ułoży ale pewnie nie.

Ja zaszalałem i wymieniłem prowizorycznie wszystkie poduszki przy okazji ..... i żałuje tego... [ stare poleciały na śmieci .. ] bo te zawszone torpany...
MTi
Badacz tematu

Postprzez slawek5t » 22 mar 2012, o 04:39

bendi86 napisał(a):chyba żałuję że kupiłem topran niby niemiecka ale troszkę pomrukuje delikatnie, może się wyrobi ułoży ale pewnie nie.

Ja kupiłem najlepszą jaka jest i tez jeszcze troche "mruczy"....
Pewnie jeszcze prawa poducha jest już zmęczona.....

Ale i tak jest lepiej niż np w zwyklym dieslu..... Większy moment obrotowy rowniez pomaga....
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bendi86 » 28 mar 2012, o 01:18

Zrobiłem na tym topranie coś ponad 300 km i nawet nie mruknie jak bezpośrednio po wymianie - teraz pięknie tłumi, ciekawe ile wytrzyma ;] oryginał wytelepał się po ok. 298 tyś, miał 20 lat:-o
bendi86
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki diesla