mrugająca kontrolka swiec żarowych

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez rafaus » 21 maja 2008, o 23:20

Witam :-) , od pewnego czasu jestem posiadaczem mk3 1.9tdi z 90konnym silnikiem. W swoim golfiku mam problem z kontrolką świec żarowych która zaczyna mrugać w czasie jazdy. Na zimnym silniku (nierozgrzanym) kontrolka nie swiruje, ale po przejechaniu kilkunastu, nieraz kilku kilometrów kontrolka zaczyna mrugać, zauważyłem, ze dzieje sie tak gdy po przejechaniu jakiegos odcinka zatrzymam sie albo zwolnie a później znowu rusze albo przyspiesze. Kontrolka nie przestaje mrugać aż do czasu wyłaczenia silnika (unieruchomienia).
Podłączyłem autko pod VGA i wykazało mi dwa błędy których nie dało sie wykasować, mianowicie:
1) czujnik wysokosci N.P.M F-96 (przerwa lub zwarcie z masa)
2) stopnie końcowe mocy w komputerze sterujacym ( przerwa lub zwarcie z masa)

Może ktoś wie czy któryś z tych błedów może miec wpływ na mruganie tej kontrolki i czy ma jakiś znaczący wpływ na prace i bezpieczna eksploatacje silnika?

Pozdrawiam
rafaus
Berbeć

Postprzez leopard » 22 maja 2008, o 02:27

1 błąd - w zależności od rocznika auta - sprawdź czy masz wężyk nadciśnieniowy który jest zamontowany do rury idącej z coolera do kolektora - druga strona węzyka powinna być w ECU auta - sprawdź szczelnośc wężyka - jeśli jest to auto z 94 roku - czujnik wysokości jest poza ECU - szukaj go w okolicy kolumny kierowniczej

2 - błąd - podaj numer błędu - tłumaczenie nic mi nie mówi ... zanim ruszysz w drogę - odpal silnik - niech ktoś sprawdzi czy masz światła stopu sprawne - być moze jest to luźne tłumaczenie błędu świateł stopu - podaj nu,ery błędów - będziemy mieć jasnośc wtegy :hyhy:
leopard
Members

Postprzez rafaus » 22 maja 2008, o 09:47

Niestety nie jestem w stanie podać numeru tych błędów :-( , na VGA był mój ojciec i ich nie zapisał, spisał tylko to co komputer wykazał. A golfik jest z 97roku wiec pewnie ten czujnik jest wewnątrz komputera sterujacego :-( .Moze jeszcze dodam, bo wcześniej zapomniałm o tym napisać, ze samochód przodem był dosyć poważnie uderzony.

[ Dodano: 2008-05-27, 22:35 ]
Witam, byłem dzisiaj ze swoim golfikiem u znajomego i podłączył mnie pod VGA, wcześniej nie znałem numerów błedów o których wyżej wspomniałem, teraz jednak spisałem je i podam, może któś na ich podstawie coś ciekawego mi podpowie :-)
1) 0210 - czujnik wysokości nad poziomem morza
2) 04DA - stopnie końcowe w sterowniku ( przerwa, zwarcie z plusem)

Pozdrawiam :-)
rafaus
Berbeć

Postprzez sylvek87 » 9 gru 2008, o 11:13

witam. mam ten sam problem z migająca kontrolka i w dodatku spada automatycznie moc silnika. zero przyśpieszenia i zero mocy. o co tu chodzi? proszę o pomoc!! pozdro
sylvek87
Berbeć

Postprzez wojtas3 » 15 gru 2008, o 15:41

leopard napisał(a):1 błąd - w zależności od rocznika auta - sprawdź czy masz wężyk nadciśnieniowy który jest zamontowany do rury idącej z coolera do kolektora - druga strona węzyka powinna być w ECU auta - sprawdź szczelnośc wężyka - jeśli jest to auto z 94 roku - czujnik wysokości jest poza ECU - szukaj go w okolicy kolumny kierowniczej

A jak ten czujnik wygląda? Bo u mnie tez jest błąd z czujnikiem wysokości i mam właśnie z 1994 roku MK3 1,9TDI. "W okolicy kolumny" to dość szerokie pojęcie...możecie zawęzić??

A swoją drogą...u mnie jest tak dziwnie trochę, że po przekręceniu kluczyka (nawet w największe mrozy) kontrolka grzania świec gaśnie niemalże natychmiast (ani sekundy nie świeci - za każdym razem). I jak zapalę na mrozie po takim krótkim grzaniu to zatelepie na chwile całym autem, a potem się uspokoi i jest ok. Co to może być??
wojtas3

- - -

Powrót do Silniki diesla