nastawnik w 1z

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

nastawnik w 1z

Postprzez okman » 22 sie 2008, o 23:40

Witam i mam takie pytanie czy lepiej oddac nastawnik do czyszczenia czy tak jak wyczytalem na forum wyciac kabel od ecu??
mam dosyc tego szarpania ale czy odciecie kabla nie wplynie na moc golfika bo pisza ze po wyczyszczeniu ma lepsza dynamike i zbiera sie lepiej. A czy odłaczenir wtyczki od skrzyni ma wpływ na moc ??? i mogłby mi ktos wytłumaczyc czemu nieraz ma kopa jak diabli niezaleznie od temperatury a czasem chodzi gorzej, nadmieniam ze wszystkie filtry sa wymieniane na czas lacznie z rozrzadem a nawet ostatnio wymienilem wszystkie wezyki od podcisnien itp. jak kupilem latal jak diabli teraz kicha od ymiany rozrzadu, mechanik stwierdzil ze byl przestawiony na pompie na pasku wiec ustawil po swojemu i kazal jechac na zaplon.
napiszcie co myslicie
okman
Czytacz

nastawnik w 1z

Postprzez Robertuss » 26 sie 2008, o 07:39

okman napisał(a):bo pisza ze po wyczyszczeniu ma lepsza dynamike i zbiera sie lepiej

bo to prawda ;-) wiem z własnego doświadczenia
Robertuss
Members

Rocznik: 1999
Silnik: 2.8 AQD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Groch367 » 26 sie 2008, o 08:58

ja wyczyściłem nastawnik i jestem z tego zadowolony :-D nie wiem jak to jest po wycięciu kabla ale moc ma po wyczyszczeniu lepszą. Czyszczenie da rezultat na jakiś okres a wyciecia kabla jest dożywotnie ;-)
WSZYSCY MAJĄ GOLFA MAM I JA
Groch367
Badacz tematu

Postprzez Robertuss » 26 sie 2008, o 09:30

Groch367 napisał(a):Czyszczenie da rezultat na jakiś okres

pół zycia auta ;-)
Robertuss
Members

Postprzez Groch367 » 26 sie 2008, o 14:22

Robertuss, na 200 tys km ;-)
Groch367
Badacz tematu

Postprzez Robertuss » 26 sie 2008, o 14:52

Groch367 napisał(a):Robertuss, na 200 tys km ;-)

skąd takie dokładne dane/
;-)
Robertuss
Members

Postprzez Groch367 » 26 sie 2008, o 18:02

z życia ;-) co 200 trzeba czyscic :lol:
Groch367
Badacz tematu

Postprzez okman » 26 sie 2008, o 21:49

To oznacza panowie ze poczekam i zabieram sie do czyszczenia nastawnika sam mam juz vaga tylko musze obczaic to wszystko najwyzej znajomy mi cos pomoze bo ma swira na tym punkcie. dzieki za porade
okman
Czytacz

Postprzez Robertuss » 27 sie 2008, o 08:40

Groch367 napisał(a):z życia ;-) co 200 trzeba czyscic :lol:

ahaaaa....... :mrgreen:
Robertuss
Members

Postprzez QKi89 » 27 sie 2008, o 15:17

Ten nastawnik występuje tez w AFN'ie?? Bo mój brat ma paska z tym silnikiem to bym mu powiedział żeby sobie wyczyścił.
Mój Mysticblue GT - zapraszam ;-)
QKi89
Badacz tematu

Postprzez glapsson » 27 sie 2008, o 17:47

jak kupilem latal jak diabli teraz kicha od ymiany rozrzadu, mechanik stwierdzil ze byl przestawiony na pompie na pasku wiec ustawil po swojemu

Nie łapię po swojemu to jak ? Lepiej niż fabryka ? bez kompa i oprzyrządowania pewnie jeszcze na słuch?

Sorry że wysmiewam ale co to za mechanik który najpierw w dieslu robi rozrząd i twierdzi że jest super bierze kaske a na koniec karze jechać na ustawienie rozrządu (zapłonu)....

Jak masz kabel i kompa to sprawdz co ci ten mechanik zrobił a jak nie masz to poszukaj kogoś z forum w bliskości i sprawdz a potem jedz odebrać pieniądze od rzekomego mechanika

Sprawdź Vagiem BASIC SETTING-GRUPA 000 POZYCJA NR 2 powinno być pomiędzy 049-054

instrukcja czyszczenia nastawnika
http://www.skierniewice.info/golf/instr ... awnika.pdf

Ps. odnośnie wycinania i rozłanczania czegokolwiek w aucie raczej jestem na Nie bo w razie pozbywania sie auta może mieć to wpływ na cenę ... itd - nigdy nie wiadomo na jakiego kupca się trafi.
glapsson
Berbeć

Postprzez okman » 28 sie 2008, o 21:58

mechanik jak mechanik zrobil jedno reszty nie i normalnie powiedzial zebym na zaplon jechal, krew mnie zalala, powiedzial ze nie na czym ustawic ale co mialem zrobic rozrzad i reszte wymienil oki, a co do mechaników panowie to u nas w sandoierzu jest tylko jeden gosc fachura ale trzeba czekac okolo miesiaca tyle ma roboty. kupilem vaga bo brachol ma polo i tez bedzie do niego ale nie czaje jeszcze jestem swiezak
to moj pierwszy dieselek takze ucze sie, ale kabelka jednak nie wytne choc juz wiem ze to 43 pin od mojego kompa.

[ Dodano: 2008-08-30, 22:50 ]
panowie wzialem kolesia zczytal mi tam cos vagiem, kazal wykrecic nastawnik, pozaznaczac dokladnie co do milimetra, wykreckilem, rozebralem, wyczyscilem, powiem ze nie bylo duzo syfu tylko ino opilki. złożylem prowizorycznie . przyjechal ziom poskrecal do konca po ustawial, z godzine gmeral w vagu i jest malina.
roznica w mocy niewielka tyle ze jest zrywniejszy no i w koncu plynnie jezdzi.
a co do kabla tez jest dobre rozwiazanie , sygnal predkosci od skrzyni do ecu o ile dobrze pamietam trzeba znalezc w schemacie silnika i odciac , problem szarpania znika na zawsze.
moge powiedziec ze nastepnym razem juz sam sobie wszystko zrobie , najgozej jest z tymi wartosciami z vaga reszta jak ktos kuma mniej wiecej zrobi sam.
okman
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla