Nie chce odpalić po tych ostatnich mrozach

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez leopard » 17 sty 2009, o 15:49

ja też jeszcze nie trafiłem na słabego filtrona ... niezależnie czy to filtr paliwa/powietrza
leopard
Members

Postprzez rycho93 » 17 sty 2009, o 18:46

pozostało mi już tylko przewody do wymiany , bo dzisiaj z minutę kręciłem zanim dostał paliwo do pompy.
Pytanie do Leoparda: czy w pompie wtryskowej takiej jak w golfie , jest zaworek który zapobiega cofaniu się paliwa z pompy do zbiornika?
Bo w zwykłych sekcyjnych pompach to wiem że są montowane takie zaworki.Może to ten zawór jest winowajcą.
rycho93
Berbeć

Postprzez leopard » 18 sty 2009, o 04:10

tak jest zaworek kierunkowy ...
często zaworek rozlatuje się wewnątrz pompy wynikiem tego jest "brak trzymania paliwa" ... wystarczy wykręcić go - podgiąc tuleję spręzysta (ona odpowiedzialna jest za wypadanie/wysuwanie się tłoczka ) i poskładac całość

zaworek wkręcony
Obrazek

całość
Obrazek

na tym zdjęciu widac kawałek wystajacej tulei spręzystej (czarny element na czole zaworka) - jest ona wciśnieta od dołu zaworka - podtrzymuje walec ze spręzyną zamykający/otwierający przepływ ON
Obrazek
leopard
Members

Postprzez rycho93 » 18 sty 2009, o 11:33

I właśnie o taką odpowiedź chodziło! Dzięki Leopard. Wydaje mi się że tutaj leży przyczyna cofania się paliwa do filtra i zbiornika.Bo gdyby go nie puszczał to stałoby w przewodach ,i nawet gdyby była jakaś nieszczelność na drodze zbiornik--->filtr paliwa ,to zdążyłby się rozgrzać silnik i zassać świeżego ON i odpowietrzyć filtr.Zresztą gdy już odpaliłem silnik to widziałem i słyszałem że nawet że były w przewodach 3-4 centymetrowe braki paliwa(czytaj bąble powietrza) i nie wpływało to na równomierność obrotów.To powietrze przechodziło przez nadmiar i nic się nie działo.Szkoda tylko że jutro do pracy jadę i nie będę mógł sprawdzić czy tu go boli.Jeszcze 2 tygodnie muszę pozostać w nieświadomości.
Ale krąg podejrzanych już się zawęża.Pozdrawiam ciepło
rycho93
Berbeć

Postprzez Piotrek » 21 sty 2009, o 16:30

Kontynuuje mój temat dalej. Chodzi o to że pompa wtryskowa u mnie nie ciągnie paliwa ze zbiornika. Dopiero zaczyna działać jak się sporo pokręci rozrusznikiem ale to potrzebne dodatkowe zasilanie bo aq szkoda. Wygląda tak jakby gdzieć była nieszczelna. Czy to możliwe że to zrobił ten uszlachetniacz do paliwa?? No ręce opadają, mechanik wszystko sprawdza i nic, samochód jak nie odpalał tak nie odpala. Już mnie ch :cenzura: strzela. :wsciekly:
Piotrek
Czytacz

Postprzez SotoM » 22 sty 2009, o 00:29

Piotrek,weź sobie butle z ropa , 2a weżyki i podłącz je do pompy wtryskowej...tak zeby pompa ciagneła paliwo bezposrednio z bytli...jak bedzie odpalał odrazu to znaczy że grzieś jest nieszczelnośc na drodze paliwa z baku do filtra lub z filtra do pompy...
a jak juz auto sie rozgrzeje to normalnie pali.......?? czy cały czas jest problem..?? bo moze też być tak jak leopard, pokazał - zaworek przepuszcza(nie trzyma paliwa )w pompie i cofa sie do baku...
Mój były SotoMoVWóz