Nie chce odpalić po tych ostatnich mrozach

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Piotrek » 10 sty 2009, o 15:34

Pomocyyyyy!!!! Po tych ostatnich dużych mrozach nie chce mi wogóle odpalić. Akumulatorek kręci dobrze, odkręciłem filtr paliwa, zaniosłem do domu, rozgrzałem i nic. w przewodach paliwowych występują bąbelki tak jakby było zapowietrzone, czy to może być przyczyną, ze nie chce zaskoczyć? A i przed tymi mrozami wlałem dwukrotną dawkę uzdatniacza do paliwa Xeramic Diesel Protektor na cały zbiornik paliwa. Pomocy bo nie mam czym do roboty jeździć.
Piotrek
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 10 sty 2009, o 16:09

to ze zapowietrzony raczej nie powinno robic problemu on sie sam odpowietrza. kumpel kiedys do astry wlal tego preparatu dosyc duza dawke i samochod stal ponad tydzien i juz go nie odpalil bo ten preparat przezarl wszystko pompa do wymiany, bak, caly uklad paliwowy nie wiem czy u ciebie ma to jakis wplyw.

[ Dodano: 2009-01-10, 15:11 ]
aha druga sprawa mozesz miec wode w baku od tych mrozow i gdzies ja zlapal do filtra moze dolej ropy i poproboj albo pomysl nad zmiana filtra paliwa
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Nowal » 10 sty 2009, o 17:41

nie potrzebnie dolewałes tego syfu do paliwa, jezeli zatankujesz paliwo zimowe to nie bedziesz miał problemów z odpalaniem auta. Nalałeś tego na pełny bak?
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez v12party » 11 sty 2009, o 00:35

Moze i nawet dolewka na cpnnie byla z woda i ci zamarzło w filtrze paliwa brat mial tak w sprinterze co chwile gasł i łapał i tak non stop a moze to ten preparat nie wiem bedzie cieplej to sie okaże. Odkręc filtr i zobacz to tam jest grane czy czasem nie zamarzniecte czy cos...
v12party
Czytacz

Postprzez damax2000 » 11 sty 2009, o 09:06

To będzie wina paliwa, ostatnio kolega do swojego Golfika włożył nowy akumulator, pokręcił kilka razy i to samo, nie chciał odpalić. Leją nam syf z wodą na stacjach i taka jest prawda.
JEŻDŻE GOLFEM, NOSZE NA SOBIE GOLF, GRAM W GOLFA, JESTEM CAŁY JAK GOLF
damax2000
Czytacz

Postprzez hellmut1 » 11 sty 2009, o 10:46

nie kombinuj wymień filtr paliwa moja niunia też staneła w te mrozy wczoraj próbowałem rozmrozić skutek był taki że fragmenty filtra zatkały pompe wtryskową :zalamany: objawy miałem takie jak Ty kolego
hellmut1
Czytacz

Postprzez morsdicti » 11 sty 2009, o 12:16

I po co to było lać .... to że w układzie jest powietrze a tym bardziej tylko małe pęcherzyki to nic nie szkodzi .... nie ma to większego znaczenia ... wogóle przepuszcza ten filtr na wylocie drugą rurką ropę ? ... lej ropę zimową ja tankuję na przykład na stacji z PKSu oni tam mają stricte zimowe paliwo i bardzo dobrej jakości :) bo do autobusu he he
morsdicti
Members

Postprzez Golfik1986 » 11 sty 2009, o 12:26

morsdicti, u nas w bdg maja na PKSie zabarwiane paliwo wyglada podobnie jak opal
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez morsdicti » 11 sty 2009, o 12:43

jak znasz "pana nalewacza" to Ci z własnych zasobów naleje he ;)
morsdicti
Members

Postprzez Piotrek » 12 sty 2009, o 16:36

Po ostatnich przebojach z autem zadzwoniłem do znajomego mechanika. Poradził żebym odpalił go z holu (dwójeczka i powoli puszczać sprzęgło żeby zębów rozrządu nie pozrywać) no i odpalił. Trochę pochodził do rozgrzania, postanowiłem go zgasić i odpalić ponownie. Długo trzeba było kręcić rozrusznikiem żeby zaskoczył, gdy silnik wystygł już nie odpalił. KAPLICA :-( Miałem wrażenie że to wina świec bo kontrolka szybko gasła, ale dziś sprawdzałem na zimnym silniku to kontrolka gaśnie po odpowiednim czasie. nie wiem co dalej. Paliwo tankowałem na LUK OIL w Piasecznie. (wcześniej mogłem na zbiorniku zrobić 1000km w lato) także może to nie to? Piszcie piszcie może coś się uda nam wymyślić razem:-)
Piotrek
Czytacz

Postprzez mirras » 14 sty 2009, o 10:56

Piotrek> Miałem to samo ostatnio, tankuje na LukOil 8-) . Tydz temu w Poznaniu było -20 st. C i po 8 godzinach stania na mrozie golfik nie chciał odpalić. Kręciłem tak długo aż się akumulator rozładował, potem na hol i odpalanie z 3go biegu. Niestety po tym odpaleniu coś się widocznie stało bo po 5 km silnik zgasł w drodze, odpalił ciężko i nie gasł tylko na maksymalnie wciśniętym gazie i ssaniu. Obawiałem się najgorszego że przeskoczył pasek rozrządu i zaworki spotkały się z tłokami :zalamany: . Wczoraj zobaczył go mechanik, okazało się że pasek rozrządu nie przeskoczył, nie zerwał się, więc spoko. Przy okazji wymieniłem wszystkie świece bo tylko jedna grzała (co pewnie było powodem problemów z odpaleniem). Jeśli chodzi o to gaśnięcie w czasie jazdy to najprawdopodobniej ropka zamarzła, co skonsultowałem z kilkoma osobami - mechanikami. Dziś odbieram golfa, wleję 2 setki denaturatu do baku i zobaczymy czy pomoże.
Pozdro :-D
miRRas
mirras
Berbeć

Postprzez leopard » 14 sty 2009, o 12:23

Piotrek napisał(a):Piszcie piszcie może coś się uda nam wymyślić

zalej depresator do baq - wymień filtr paliwa - i przede wszystkim sprawdź szczelnośc układu zasilania ON - jesli świece żarowe są sprawne i paliwo nie jest zamarzniete - masz zapowietrzony ukłąd zasilania - stad problemy po nocy ...
leopard
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla