niewiem ile osiaga na postoju ale powiem wam ze przejade okolo 12km to dmuchawa letnim powietrzem dmucha a u dziadka tez w 3 to po chwili juz cieplutkim.
dlatego zapytałem o zachowanie na postoju bo jeśli silnik złapie 90 na postoju a wentylator załączy się przy 92 to będzie wina niedomykającego się termostatu a jeśli wentylator włączy się wcześniej to oszukuje czujnik temperatury...gdyby nie było termostatu to w chłodne dni silnik nie osiągnął by nawet 50 w czasie jazdy chyba że chłodnica przytkana
jeśli tak długo czekasz na ciepłe powietrze to będzie wina termostatu - wymień go
ja powiem tak- temperatura ma być 90st i nie ma bata. jeśli wskaźnik pokazuje 70st cały czas to wina jest termostatu- przeranbiałem ten temat w wielu VWejach jak i u siebie.
Z tym ze radek28, ty masz TDI -żaden problem jest sprawdzić komputerem diagnostycznym temperaturę silnika. porządnie go rozgrzej, podjedź do jakiegos warsztatu z kumatym diagnostą i niech podepnie komputer diagnostyczny i spr temp. bedziesz miał porównanie jaką temp.masz na zagarze a jaka pokazuje komputer. czujnik temperatury silnika jest to jakby czujnik 2 w 1 - tzw.systemowt. on podaje temp.do komputera -sterownika silnika i pokazuje ci temp.na blacie. - jesli zrobisz tak ja ci napisałem i temp.beda sie pokrywały ze na balacie ci pokazuje 70st i komp.diag tez ci taka temp.pokaże to znaczy ze czujnik jest sprawny a wina bedzie termostat który sie nie zamyka do konca i jest cały czas otwarty pełny obieg...to wszystko co miałem do powiedzenia...