Obrotomierz

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Obrotomierz

Postprzez piontas83 » 7 lip 2009, o 00:25

Ponieważ w moim golfiku nie posiadam obrotomierza to moje pytanie brzmi czy moge podłączyć coś takiego http://moto.allegro.pl/item671949911_ws ... _52mm.html ??
piontas83
Gaduła

Obrotomierz

Postprzez Procent » 7 lip 2009, o 00:31

Tak. Tylko trzeba to tak ustawić żeby nie było przekłamań.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez piontas83 » 7 lip 2009, o 00:36

ale problemów z podłączeniem nie będzie ?? a nie wiesz gdzie dokładnie podlącza sie taki obrotomierz ?? to alternatora ??
piontas83
Gaduła

Postprzez Procent » 7 lip 2009, o 00:41

Niestety tego już nie wiem. Zapytaj Marcinkoz2910 i on bankowo Ci powie bo on siedzi w elektronice. Napisz na PW, a napewno odpisze
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Ramze$ » 7 lip 2009, o 05:44

piontas83, a nie lepiej sprawić sobie licznik z obrotomierzem? Koszt nie jest jakiś strasznie wielki.. A ten obrotomierz w linku ma zbyt szeroką skale jak na Twojego TD, wiecej jak do połowy tej skali na pewno byś nie wykręcił.. No ale zrobisz jak zechcesz, po prostu napisałem ze jest i inna możliwość ;)
Ramze$
Czytacz

Postprzez Bradley » 7 lip 2009, o 10:32

Za 90dych to kupisz spokojnie licznik z klekota z obrotomierzem. Po co sie bawic w jakies pierdy zewnetrzne.
Obrotomierz oczywiscie podlaczasz do kabla wychodzacego z alternatora, chyba, ze alternator nie ma wyjscia na obrotomierz wtedy musisz kupic caly alternator. Jest jeszcze opcja z podpieciem sie pod uzwojenie, zastosowanie dzielnika impulsow (za duzo rezania :) ) Tylko po co skoro sprawdzisz obrotomierz i jak bedzie dzialal to kabel jest juz we wtyczce licznika. Plug and play.
A zeby sprawdzic czy obrotomierz dziala wystarczy wejsc w tryb serwisowy licznika, juz to gdzies opisywalem tutaj.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez leopard » 7 lip 2009, o 11:57

Bradley napisał(a):chyba, ze alternator nie ma wyjscia na obrotomierz wtedy musisz kupic caly alternator

mozesz dołożyc pin - miejsce w obudowie jest fabrycznie ... trochę zabawy z tym jest

Bradley napisał(a):A zeby sprawdzic czy obrotomierz dziala wystarczy wejsc w tryb serwisowy licznika

rozwiń wątek - czym wejść jak wejść w tryb serwisowy licznika - to jest MK 3
leopard
Members

Postprzez pablomed » 7 lip 2009, o 12:16

Każdy alternator z MK3 ma wyjście W do obrotomierza. Tam jest mała wtyczka, jeśli są dwa kable w niej to już wyjście W ma swój kabel do licznika, jeśli jest jeden kabel to drugi od styku opisanego W trza pociągnąć do licznika. A z trybem serwisowym chodzi o to że na wyświetlaczu cyfrowym licznika można uzyskać wskazania obrotów, nawet jak licznik nie ma obrotomierza. I sprawdzić w ten sposób czy wszystko jest już podłączone. Funkcja przestaje działać po zgaszeniu silnika i trza programować na nowo, więc na dłuższą metę się nie nadaje do stosowania.Opis łatwo znaleźć Googlami.
pablomed
Members

Postprzez Bradley » 7 lip 2009, o 13:37

leopard napisał(a):rozwiń wątek - czym wejść jak wejść w tryb serwisowy licznika - to jest MK 3

Przekreca sie kluczyk w pozycje zaplon, naciska guzik do kasowania km i go trzyma, wylacza sie zaplon, szybko sie przekreca, puszcza guzik i klika 6 razy az pojawi sie cyferka 7, odpala sie silnik i ma sie cyfrowy obrotomierz. Alles.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez leopard » 7 lip 2009, o 16:36

Bradley napisał(a):Przekreca sie kluczyk w pozycje zaplon, naciska guzik

no tak ... człowiek podstaw zapomina :wstyd:
leopard
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 7 lip 2009, o 21:19

czujnik podłączasz pod pin numer 10 na białej wtyczce od licznika

Pod warunkiem że zadziała ta opcja z cyfrowym obrotomierzem tak jak napisali koledzy wyżej bo jeśli nie to jest więcej kombinacji z instalacją którą trzeba zrobić i pociągnąć od altka do licznika
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Silniki diesla