ogrzewanie MK3 problem

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

ogrzewanie MK3 problem

Postprzez husio » 20 lis 2008, o 00:18

witam wszystkich
mam pytanie odnośnie ogrzewania, a mianowicie ogrzewanie jest ale słabe
termostat sprawny, przewody od nagrzewnicy też gorące, a w środku powietrze nie za gorące;(

czy to może coś ze sterowaniem, tymi pokrętłami na kokpicie, może cos sie nie domyka???

zeszłej zimy pamiętam, że już przy temp. 70st. było gorące powietrze a teraz przy 90st. takie sobie

prosze o pomoc może ktoś miał podobnyn problem
husio
Berbeć

ogrzewanie MK3 problem

Postprzez leopard » 20 lis 2008, o 01:11

sprawdź linki za pokrętłami w kokpicie środkowym - czasem linka wyśliźnie się z uchwytu ...
leopard
Members

Postprzez lysutki » 20 lis 2008, o 10:10

dokladnie, trzeba rozebrac panel od nawiewu, u mine byly wszystkie zaczepy linek ponadrywane, swoje lata maja.
zeby to szybko naprawic najlepiej wyposazyc sie w takie plastikowe paski z zabkami do zapinania kabli, tylko porzadne - one sa mocna jak cholera (zamiast kajdanek uzywane nawet przeciez :D)
i tymi paskami poprzymocowuwac w takiej samej pozycji jak bylo fabrycznie, do tego co z zaczepow zostalo... ja tak zrobilem i dziala juz kilka miesiecy bez zarzutu.

[ Dodano: 2008-11-20, 09:12 ]
w razie problemow z rozbieraniem daj znac ;)
lysutki
Badacz tematu

Postprzez husio » 20 lis 2008, o 11:13

witam
rozbierałem konsolęi niestety to chyba nie linki bo wszystkie są na swoim miejscu i nie pospadały ;(

chyba będę musiał rozebrać cały układ od ogrzewania i zobaczyć co się tam dzieje, może gdzieś coś wleciało na tą klapę co zamyka zimne powietrze i się nie domyka;(

może ktoś rozbierał???
pewnie dużo roboty

pozdrawiam
husio
Berbeć

Postprzez SotoM » 20 lis 2008, o 11:48

a jak przekręcasz pokretłem ciepło zimno to czujesz opór?? słychać jak pracuje klapa w nawiewie?? moze zabiła ci sie syfem nagrzewnica...jak bedziesz miał goracy silnik to dotknij przewody od chłodzenia pod maską-te które wchodzą w ścianę grodziową. jeśli nagrzewnica bedzie zabita to jeden przewód(wlot)bedzie gorący a wylot letni lub zimny...to wiadomo co jest w5. a jeśli oby 2a przewody bedą taqk samo ciepłe to problem tkwi w środku jak koledzy wyzej pisali. trzeba rwać deskę....
Mój były SotoMoVWóz